Συνταγματολόγοι εναντίον Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δικαιολογείται από το Σύνταγμα η απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων»

Τι είπαν Αντώνης Μανιτάκης και Νίκος Αλιβιζάτος

Must Read

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων το τριήμερο 15-18 Νοεμβρίου, με στόχο προφανώς να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις-πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με τη σειρά της, προκάλεσε την αντίδραση των συνταγματολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, θεωρώντας ότι η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης, αντέδρασαν οι συνταγματολόγοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν «δικαιολογημένη» τη λήψη περιοριστικών μέτρων όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία.

Ο Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ), Αντώνης Μανιτάκης, τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ για το θέμα:«Όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;»

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε «έκπληκτος» από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και απάντησε για τη νομιμότητα ή όχι της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων: «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This