Τρίτη 22/6/2021

Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών για αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού

«Το μοναδικό μέτρο που μπορεί σύντομα και αποτελεσματικά να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) καλεί με ψήφισμά του το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού εντός των καταστημάτων κράτησης.

Εκφράζοντας την «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της επικράτειας και την «ολοένα αυξανόμενη εξάπλωση της πανδημίας», η διοίκηση του Συλλόγου ζητά να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία με δεδομένο, μάλιστα, ότι λόγω του «χρόνιου προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών, καθίσταται αδύνατη η τήρηση του μέτρου της φυσικής αποστασιοποίησης, πρωταρχικού και αναγκαίου για την αποφυγή μετάδοσης του ιού».

«Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας […] είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεσματικά να αποτρέψει τη διάδοση της νόσου εντός των καταστημάτων κράτησης», όπως επισημαίνεται, παράλληλα με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.

«Η διασφάλιση της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας», τονίζεται στο ίδιο ψήφισμα, όπου γίνεται αναφορά και στο κατάστημα κράτησης των Διαβατών, το οποίο μετράει δύο θανάτους κρατουμένων, συνέπεια επιπλοκών της νόσου Covid-19.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ