Τρίτη 22/6/2021

Μόλις ένας στους 10 Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου έχει επαφή με τον κόσμο του «έξυπνου Internet» (IoT)

Περισσότεροι από το 37% των Ελλήνων έχουν συνδεθεί στο Internet από την τηλεόραση του σπιτιού τους

Η χρήση συσκευών και συστημάτων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο ή και μεταξύ τους, όπως κλιματιστικά, φώτα, κάμερες, συστήματα ασφαλείας, «έξυπνα» ρολόγια και αυτοκίνητα, έχει αποκτήσει οπαδούς και στη χώρα μας, πιστοποιώντας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να διερευνούν σταδιακά τον κόσμο του Internet of Things (IoT).

Το 1ο τρίμηνο του 2020, περίπου ένας στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου (8,7%), ηλικίας 16-74 ετών, δήλωνε ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τις προαναφερθείσες συνδεδεμένες στο Internet συσκευές ή συστήματα, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τη χρήση τους εξ αποστάσεως – από υπολογιστή ή κινητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ποσοστό 5,7% έχει κάνει χρήση συσκευών και συστημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της κατοικίας τους (συστήματα συναγερμού, ανιχνευτές καπνού, κάμερα ασφαλείας, κλειδαριές πόρτας).

Επιπλέον, ένα ποσοστό 2,9% έχει χρησιμοποιήσει «έξυπνες» οικιακές συσκευές, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, όπως ηλεκτρική σκούπα, ρομπότ, φούρνο, καφετιέρα και ποσοστό. Επίσης, το 2,2% έχει κάνει χρήση συσκευών ή συστημάτων για την ενεργειακή διαχείριση της κατοικίας, όπως θερμοστάτες και λαμπτήρες.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 85,6% όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάποια συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο συσκευή, γνωρίζει για την ύπαρξή τους. Ωστόσο, από αυτούς, επτά στους δέκα (66,3%) αναφέρουν ότι δεν τις χρειάζονται και οι δύο στους δέκα (22,2%) ότι το κόστος τους είναι υψηλό.

Στο μεταξύ, από τους Έλληνες πολίτες που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2020, ποσοστό 37,6% αναφέρει ότι έχει συνδεθεί στο Internet από την τηλεόραση. Επίσης, ένας στους δέκα (10%) απαντά ότι έχει συνδεθεί από την κονσόλα παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 9,1% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου έχει χρησιμοποιήσει για προσωπική χρήση κάποιο «έξυπνο» ρολόι (smart watch), βραχιόλι άσκησης/υγείας, ακουστικά, ρούχα/υποδήματα ή άλλα αξεσουάρ που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. Υπάρχει τέλος και ένα πολύ μικρό ποσοστό των Ελλήνων, της τάξης του 1,7% που έχει χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο με ενσωματωμένη ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το smart home στην Ευρώπη

Η πανδημία Covid-19 έχει μεν ανακόψει τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς smart home επί ευρωπαϊκού εδάφους, ωστόσο η τάση παραμένει ανοδική. Το 1ο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις «έξυπνων» οικιακών συσκευών στην Ευρώπη διευρύνθηκαν ποσοστιαία κατά 3,8%. Σύμφωνα με νέα έρευνα της International Data Corporation (IDC), σε επίπεδο όγκου η αγορά του smart home στην Ευρώπη υπερέβη τα 22 εκατ. συσκευές στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους.

Η αγορά των «έξυπνων» οικιακών συσκευών θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και -όπως εκτιμούν οι αναλυτές- θα ανέλθει το 2024 σε 200 εκατ. συσκευές, από 110 εκατ. συσκευές το 2020, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,15%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021 οι δαπάνες για το Internet of Things θα διευρυνθούν κατά 8,2% το 2020. Σε απόλυτα μεγέθη οι δαπάνες για το οικοσύστημα του ΙοΤ αναμένεται να φθάσουν φέτος στα επίπεδα των $742 δισ., ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC, η αγορά θα δει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15% από το επόμενο έτος.

(πηγή: sepe.gr)

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ