Δευτέρα 14/6/2021

Β. Παπαευαγγέλου: «Βελτιώνεται η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι με τους ρυθμούς που περιμένουμε»

Με τις απαισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου για μείωση ναι μεν των κρουσμάτων αλλά με αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσαν τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τον λόγο πήρε πρώτη, ως συνήθως, η κα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε πως σήμερα, Δευτέρα 23/11, εντοπίστηκαν 1.388 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 549 είναι οι διασωληνωμένοι. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο ακόμη 84 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη με τον φονικό ιό.

Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έκανε… εκτάκτως την ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα, καθώς το site του ΕΟΔΥ παρέμεινε για αρκετή ώρα «πεσμένο»!

Επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής εικόνας

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται μια επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και μικρή μείωση, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι ρυθμοί, δυστυχώς, δεν είναι αυτοί που ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία για την πανδημία στις χώρες του εξωτερικού. «Η πανδημία Covid-19 ξεπερνάει, πλέον, τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις, ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για να συνεχίσει: «Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από SARS-CoV-2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».

«Στην Ευρώπη, η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.

«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες», τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Κατόπιν μίλησε για «πολύ βαρύ φορτίο», τόσο για τη Θεσσαλονίκη και την βόρεια Ελλάδα, όσο και για την Θεσσαλία. «Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», συνέχισε, υπογραμμίζοντας την σημασία της τήρησης των μέτρων μέχρι να έρθει η άρση του lockdown… όποτε αυτό συμβεί.

Όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας, από τα 1388 νέα κρούσματα, τα 300 ανιχνεύτηκαν στης περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τα 252 στην περιφέρεια Αττικής, 88 στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 81 στην Καβάλα.

Μοναδική προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στο ζήτημα της άρσης του lockdown. «Η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στην εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα. Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία των πολιτών για τις γιορτές που πλησιάζουν, αλλά και την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς. Για την κυβέρνηση, μοναδική προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε σχετικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ