Κυριακή 20/6/2021

Πνευμονολόγος στο «Σωτηρία»: «Ηλικιωμένοι κλαίνε και ζητούν να πάρουμε τα δικά τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν»

«Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι μία καθημερινότητα και μας φορτίζουν συναισθηματικά».

H πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στην σκληρή μάχη που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία κατά του κορωνοϊού.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της από ιστορίες που διαδραματίζονται με ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό.

«Κρυφτήκαμε πίσω από μάσκες και στολές και γίναμε ευδιάκριτοι. Μένουμε κάθε μέρα εδώ δυνατοί κορωνοσκοποί. Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι δύσκολα. Μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι μας αγκαλιάζουν, ζητούν να πάρουμε τα δικά τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν. Οι εφημερίες έχουν γίνει κουραστικές, τόσο σωματικά που πάντα ήταν, αλλά και πολύ συναισθηματικά. Δεν είναι λίγες φορές που μπροστά μας εξελίσσονται ιδιαίτερα συγκινησιακές στιγμές, όπως για παράδειγμα σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ανακοινώνουμε ότι το αποτέλεσμα του κορωνοϊού, ότι τα συμπτώματά τους είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολα είτε χρειάζονται οξυγόνο και θα πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο. Κλαίνε, αγκαλιάζονται, μας ζητούν να πάρουμε τηλέφωνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τα χαιρετήσουν. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι μία καθημερινότητα και μας φορτίζουν συναισθηματικά».

Αναφορικά με το εάν οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς, ανάλογα με την ηλικία τους, η γιατρός δηλώνει πως «δεν είμαστε σε στάδιο να επιλέγουμε» και πρόσθεσε:

«Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο τα άτομα τα οποία πιθανόν να είναι ηλικιωμένα ή να νομίζουν ότι έχουν κάποια συνοσηρότητα μεγαλύτερη και φοβούνται ότι δεν θα λάβουν την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη να παραμένουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος να έρθουν σε κάποιο προχωρημένο στάδιο», τόνισε.

Μιλώντας δε, για ένα από τα περιστατικά που τη συγκλόνισαν, είπε: «Με συγκλόνισε ο χαμός του 42χρονου συναδέλφου που κατέληξε, στην είδηση κάθε θανάτου από Covid συγκλονιζόμαστε».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ