Απόφαση ΣτΕ: Δήμος πληρώνει αποζημίωση σε συγγενείς άνδρα που καταπλακώθηκε από κλαδί και πέθανε

Η συντήρηση των δένδρων που βρίσκονται σε κοινόχρηστους και λοιπούς χώρους είναι ευθύνη των ΟΤΑ

Must Read

Δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 164.280 ευρώ στους συγγενείς 57χρονου υπαίθριου μικροπωλητή, ο οποίος σκοτώθηκε το 2009 σε υπαίθρια εκδήλωση σε δημοτικό πάρκο, όταν ένα μεγάλο (μήκους 14μ.) κλαδί δένδρου, έπεσε στο κεφάλι του, από ύψος 20 μέτρων.

Η σύζυγός του και τα δύο ενήλικα παιδιά του, διεκδίκησαν από τον Δήμο αποζημίωση, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 57χρονου, οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Δήμου, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων, ούτε έκοψε τα επικίνδυνα κλαδιά τους, ενώ παρέλειψε, μέσω των υπαλλήλων του, να διενεργήσει έλεγχο εάν ορισμένα δένδρα και μάλιστα σε χώρο δημοτικού πάρκου, είχαν καταστεί επικίνδυνα και επιρρεπή για σπάσιμο των κλαδιών τους, λόγω σαθρότητας.

Η αρχική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της συζύγου του άτυχου άνδρα, απορρίπτοντας τη γραμμή υπεράσπισης του Δήμου που έκανε λόγο για «δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι)».

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, τόνισε το ΣτΕ, οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους και λοιπούς χώρους και να διενεργούν τακτικούς ελέγχους, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου από πτώση μεγάλων κλαδιών, κ.λπ., οι ΟΤΑ υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση στους ίδιους τους τραυματισθέντες και του συγγενείς τους.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Θράκης έκρινε τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο της διεύθυνσης περιβάλλοντος του δήμου και την αντιδήμαρχο, υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου, ένοχους  για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια και τους επιβλήθηκε, στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή, στη δεύτερη φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This