Β. Παπαευαγγέλου: «Έχουμε ένα διαρκές πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες»

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα για όσους ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα

Must Read

Με τους διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν περισσότεροι από 600, τον ημερήσιο αριθμό απωλειών να κυμαίνεται γύρω στους 100, με έξι περιοχές της χώρας να είναι στο «κόκκινο» και την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη να μην αποκλιμακώνεται με τίποτα, η αποψινή ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από κλίμα αισιοδοξίας.

Παράλληλα, το lockdown έχει παραταθεί επίσημα μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου και ανεπίσημα(;) μέχρι τις 21 του μήνα, ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, εμπνέει έντονη ανησυχία.

Τους πολίτες και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ενημέρωσαν από το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μαζί τους ήταν σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε: «Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Μαραθώνιος η αντιμετώπιση της πανδημίας

«Έχουμε ένα διαρκές πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες», είπε εξηγώντας την καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων. Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε, επίσης, ότι πρέπει να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι ο ρυθμός επέκτασης της πανδημίας σε όλον τον κόσμο παραμένει σταθερός. Το Rt (δείκτης αναμετάδοσης ) και σε Αττική και σε Θεσσαλονίκη παραμένει κάτω από τη μονάδα, ωστόσο, όπως σημείωσε, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει μεγάλος, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά», κατέληξε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Είπε ακόμα ότι πάνω από το 60% είναι στην βόρεια Ελλάδα. «Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές», είπε και «η μόνη διαφορά είναι το πώς τα εφαρμόζουμε. Περιοχές που μας προβληματίζουν είναι η Ξάνθη, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία. Εκεί το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν». «Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά» και πως «τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά», κατέληξε.

Δύο επιπλέον μέτρα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. «Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται, πλέον, επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Με SMS 2 η μετάβαση στα εποχικά καταστήματα

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εποχικών καταστημάτων, ενόψει Χριστουγέννων.

Τα εν λόγω καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021 με τους ακόλουθους συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας:

  • Για μετάβαση στο κατάστημα SMS με επιλογή 2 – μετάβαση σε κατάστημα
  • Ωράριο λειτουργίας: 07:00 έως 20:30
  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ. μέτρων
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων
  • Μη χρήση ανελκυστήρων
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό

Ακόμη, ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι, σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που νομιμοποιούνται να λειτουργήσουν από την Δευτέρα είναι οι εξής: 47591616, 47656702, 47656706 και 47656707.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι καθαρά εποχικές με αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ, για να αποφευχθούν στρεβλώσεις, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων στον πρωτεύοντα ΚΑΔ την περίοδο ισχύς του μέτρου. Την περίοδο που θα λειτουργούν τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη θα μπορούν να διατίθενται αντίστοιχα προϊόντα και από τα σουπερμάρκετ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This