Τετάρτη 16/6/2021

Δ. Κούβελας: Όσοι παίρνουν κορτιζόνη θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού τελειώσει η θεραπεία τους (video)

Ειδάλλως το εμβόλιο δεν θα δράσει.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας εφιστά την προσοχή σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη, πριν προβούν στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ο λόγος είναι πως δεν ξέρουν πως θα συμπεριφερθούν ανοσιακά σε περίπτωση που προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσοι κάνουν τις εν λόγω θεραπείες. Αυτό επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως όσοι παίρνουν κορτιζόνη θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού τελειώσει η θεραπεία τους, ειδάλλως το εμβόλιο δεν θα δράσει διότι την περίοδο της θεραπείας βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις ασθενών που κάνουν θεραπείες με βιολογικό παράγοντα, δήλωσε πως «ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αντισώματα κι εμείς πάμε να τους δώσουμε κι άλλα αντισώματα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα πολλά αντισώματα μαζί».

Επίσης υποστήριξε πως όσοι κάνουν το εμβόλιο θα είναι με δική τους ευθύνη, καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ