Στην εντατική και χωρίς ρεύμα η υγεία στη Θεσσαλονίκη! Ποιος ευθύνεται;

Αλληλοκατηγορίες για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου

Must Read

Το χάος που επικρατεί με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει και εσωτερικό… εμφύλιο, με τελευταία αφορμή μια ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», η οποία, όπως υποστηρίζεται, δημιούργησε κινδύνους για τους ασθενείς. Κάτι που διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου με δική της ανακοίνωση.

Η ΕΝΙΘ υποστηρίζει ότι υπήρξε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και η γεννήτρια του νοσοκομείου δεν λειτούργησε άμεσα όπως θα έπρεπε και «12 από τους 17 αναπνευστήρες της ΜΕΘ σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», ενώ προσθέτει το πρόβλημα τελικά λύθηκε με αποκατάσταση της βλάβης του υποσταθμού της ΔΕΗ στο νοσοκομείο.

«Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή λόγω της διακοπής ρεύματος για περίπου μία ώρα στο νοσοκομείο Γεννηματάς την περασμένη Παρασκευή», αναφέρει από την πλευρά της η διοίκηση του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του νοσοκομείου Γεώργιος Κούτρας σημειώνει ότι η επέμβαση ήταν άμεση και ότι λήφθηκαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε λόγω τεχνικής βλάβης στον υποσταθμό του Νοσοκομείου.

«Δεν χρειάστηκε η χειροκίνητη υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και παροχή οξυγόνου με τη χρήση ασκού, αν και υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία και οργάνωση από τη νοσηλευτική υπηρεσία», τονίζεται ακόμα.

Και μέσα σε όλο το χάος του κορωνοϊού στη συμπρωτεύουσα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δηλώνει την έντονη αντίθεσή του «σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του ήδη… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown».

Μάλιστα, ο ΙΣΘ δεν αποφεύγει και το «κάρφωμα» του ΕΟΔΥ, κάνοντας λόγο για «παρατηρούμενη -τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ- πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά», η οποία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει «στην εξαγωγή συμπερασμάτων υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες».

Η ανακοίνωση του διοικητή του «Γεννηματάς»

«Η διοίκηση και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου κινητοποιήθηκε άμεσα και με την συνδρομή της ΔΕΗ, της εταιρείας συντήρησης των υποσταθμών, των τεχνικών του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», των τεχνικών από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «’Αγιος Δημήτριος» αποκατέστησαν τη βλάβη και έγινε επαναφορά του ρεύματος. Τεχνική συνδρομή ζητήθηκε τόσο από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» που μετέφερε και έθεσε σε άμεση ετοιμότητα φορητή γεννήτρια για τη ΜΕΘ, που όμως δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία, αλλά και από το 424 ΓΣΝΕ που προσφέρθηκε να βοηθήσει με τους τεχνικούς του και τον ανάλογο εξοπλισμό αλλά και από ιδιώτες τεχνικούς. Τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία οι γεννήτριες την ίδια ημέρα 4-5 ώρες νωρίτερα πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν λειτούργησαν άμεσα οι γεννήτριες. Η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στη ΜΕΘ. Ενισχύθηκε άμεσα με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό η ΜΕΘ και λόγω της ώρας της αλλαγής βάρδιας υπήρχε ένας τουλάχιστον νοσηλευτής ανά ασθενή. Δεν χρειάστηκε η παρέμβασή τους αφού λειτούργησαν κανονικά όλοι οι αναπνευστήρες που διαθέτουν εφεδρική μπαταρία με διάρκεια πάνω από (90) ενενήντα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τα monitor που επίσης λειτούργησαν κανονικά. Υπήρξε οργάνωση για υποστήριξη των ασθενών με μηχανικό αερισμό για πολύ περισσότερο χρόνο, αφού προνόησαν οι υπηρεσίες και μετέφεραν εφεδρικούς αναπνευστήρες και monitors από την καρδιολογική μονάδα. Εφεδρική πάντα παρέμεινε η γεννήτρια του ΓΝΘ «Άγιος Δημήτριος» που δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία για να λειτουργήσουν οι αναπνευστήρες και η ΜΕΘ γενικότερα. Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε καμιά ανθρώπινη ζωή αφού η επέμβαση ήταν άμεση και είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για τους κινδύνους από τη διακοπή ρεύματος

«Την Παρασκευή 11/12 το νοσοκομείο Γεννηματάς έμεινε χωρίς ρεύμα επί μία ώρα! Υπήρξε βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ του νοσοκομείου και η γεννήτρια του νοσοκομείου δεν λειτούργησε άμεσα όπως θα έπρεπε. 12 από τους 17 αναπνευστήρες της ΜΕΘ σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές!

Το πρόβλημα τελικά λύθηκε με αποκατάσταση της βλάβης του υποσταθμού της ΔΕΗ στο νοσοκομείο μετά από παρέλευση περισσότερο της μιας ώρας. Ευτυχώς που το συμβάν έγινε στην αλλαγή βάρδιας, οπότε υπάρχει το διπλάσιο προσωπικό (αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται). Ευτυχώς, επίσης, που στη συγκεκριμένη βάρδια υπήρχε ηλεκτρολόγος – το σχετικό τμήμα είναι τόσο υποστελεχωμένο, που δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Το να μείνει ένα νοσοκομείο χωρίς ρεύμα έστω και για 10 λεπτά, αποτελεί μία θανατηφόρο συνθήκη. Κι αυτό επειδή πολλές κρίσιμες υποδομές του νοσοκομείου αλλά και πολλές κρίσιμες συσκευές για τη ζωή των ασθενών εξαρτώνται από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για να γίνει κατανοητό ας πάρουμε για παράδειγμα τους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία παίρνουν φάρμακα, για να είναι σε βαθιά καταστολή, συνεπεία της οποίας δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Την αναπνοή τους την υποκαθιστούν πλήρως οι αναπνευστήρες – είναι ο λεγόμενος μηχανικός αερισμός. Οι σύγχρονοι αναπνευστήρες διενεργούν μηχανικό αερισμό με πολύ εξελιγμένο και ακριβή τρόπο, θεραπευτικό και προφυλακτικό συγχρόνως. Είναι ζωτικό κομμάτι της θεραπείας για την πνευμονία από covid-19.

Οι ζωτικές λειτουργίες κάθε ασθενούς στη ΜΕΘ παρακολουθούνται και αποτυπώνονται συνεχώς σε παρακλίνια οθόνη (μόνιτορ), για να βλέπουν συνεχώς οι νοσηλευτές και γιατροί αποκλίσεις των ζωτικών παραμέτρων και να παρεμβαίνουν.

Σε πολλούς από τους αρρώστους στη ΜΕΘ χορηγούνται ενδοφλεβίως φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν ή στηρίζουν ζωτικές λειτουργίες. Πχ χορηγούνται ινότροπα και αγγειοσυσπαστικά φάρμακα, τα οποία ενισχύουν την πίεση του οργανισμού σε ασφαλή όρια, σε ασθενείς που είναι σοκαρισμένοι. Είναι η λεγόμενη φαρμακευτική υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με ηλεκτρονικές αντλίες, οι οποίες εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολύ μεγάλη δοσολογική ακρίβεια (σε επίπεδο χιλιοστόλιτρου) αλλά και την ασφάλεια χορήγησης. Όλες οι παραπάνω συσκευές (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες) δουλεύουν, αυτονόητα με ηλεκτρικό ρεύμα.

Μία στιγμιαία διακοπή ρεύματος σε μία ΜΕΘ, είναι ένα πολύ επικίνδυνο γεγονός. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες όπως πτώση / κάψιμο ασφαλειών, κάψιμο ηλεκτρικών κυκλωμάτων (ιδιαίτερα σε παλιότερες συσκευές), με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες.

Αυτονοήτως, μία παρατεταμένη διακοπή ρεύματος σε μία ΜΕΘ είναι πολλαπλάσια επικίνδυνη μιας και, πέραν των προαναφερθέντων κινδύνων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές (αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες) όσο κρατάει η διακοπή ρεύματος, το οποίο συνιστά μία θανατηφόρο κατάσταση για τους ασθενείς στη ΜΕΘ.

Για το λόγο αυτό, σε όλες τις σύγχρονες ΜΕΘ όλου του πολιτισμένου κόσμου και σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μην μείνουν ούτε στιγμή χωρίς ρεύμα οι ζωτικές συσκευές.

Ποιες είναι αυτές οι δικλείδες ασφαλείας:

1. Όλες οι ζωτικές και κρίσιμες συσκευές (αναπνευστήρες, αντλίες, μόνιτορ κτλ), εφόσον είναι στοιχειωδώς σύγχρονες, διαθέτουν ενσωματωμένη μπαταρία, έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα για κάποια λεπτά της ώρας, για κάποια ώρα, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής τροφοδοσίας ή ανάγκης μετακίνησης του ασθενούς. Προφανώς πρέπει να ελέγχονται τακτικά, να αντικαθίστανται οι μπαταρίες όταν αυτές εξασθενούν κτλ.

2. Συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS). Τα UPS ουσιαστικά είναι μεγάλες μπαταρίες σε ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις, οι οποίες (σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) άμεσα, χωρίς καν στιγμιαία διακοπή, χορηγούν ρεύμα σε προεπιλεγμένες πρίζες στις ΜΕΘ, στις οποίες είναι πάντα συνδεδεμένες οι κρίσιμες και ζωτικές συσκευές. Τα UPS αποτελούν “γέφυρα”, έως ότου πάρει μπρος η γεννήτρια ρεύματος του νοσοκομείου.

3. Γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία μπορεί να καλύψει με ρεύμα το νοσοκομείο και τη ΜΕΘ, για όσο διάστημα χρειάζεται, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Είναι κρίσιμο να υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αν αστοχήσει μία από αυτές, να υπάρχουν οι υπόλοιπες, για να διασφαλίσουν την παροχή ρεύματος – ακριβώς επειδή μιλάμε για ζωτικές και κρίσιμες συσκευές και εγκαταστάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Με λίγα λόγια, χθες στο νοσοκομείο Γεννηματάς απέτυχαν συγχρόνως και σωρευτικά ΟΛΕΣ οι δικλείδες ασφαλείας που έχουν να κάνουν με την αδιάλειπτη λειτουργία ΠΟΛΛΩΝ και ΖΩΤΙΚΩΝ ηλεκτρονικών μηχανημάτων, κρίσιμων για τη ζωή.
ΟΛΕΣ οι δικλείδες ασφαλείας, όχι μία !!
Όχι μίας συσκευής, αλλά ΠΟΛΛΩΝ ηλεκτρονικών συσκευών !!
Όχι κοινών συσκευών, αλλά ΖΩΤΙΚΩΝ και ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ηλεκτρονικών μηχανημάτων !!

Αποκωδικοποιώντας την ενημέρωσή  μας για το συμβάν στο νοσοκομείο Γεννηματάς, διαπιστώνουμε τα παρακάτω κρίσιμα σημεία και ρωτάμε:

– 12 από τους 17 αναπνευστήρες είναι τόσο παλιοί ή τόσο ακατάλληλοι για ΜΕΘ που δεν διαθέτουν καν μπαταρία για αυτόνομη λειτουργία – ή είναι τόσο κακοσυντηρημένοι που η μπαταρία τους δεν είναι λειτουργική;  Τα, δε, λεγόμενα του διοικητή σε μέσα ότι

“Οι συσκευές οξυγόνου διαθέτουν αυτονομία μιάμισης ώρας, κανείς ασθενής δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο” είναι παρελκυστικά, δεδομένου οι 12 από τους 17 αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και χρειάστηκε οι ασθενείς να αεριστούν χειροκίνητα.

– Η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου έχει λήξει από τον Αύγουστο. Ακόμη δεν υπάρχει νέα σύμβαση. Έχει ή δεν έχει την ευθύνη η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία βεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι όλα ήταν καλά προγραμματισμένα ώστε το νοσοκομείο να περιθάλπει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά ασθενείς με  covid-19;

– Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη και όσον αφορά σε τυχόν ανάλογα προβλήματα, οι ηλεκτρολόγοι δεν επαρκούν για να καλύπτουν όλες τις βάρδιες, κάθε μέρα.

– Συνιστά ή όχι εγκληματική ανευθυνότητα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19 , με αυξημένες απαιτήσεις στην περίθαλψη, όχι μόνο να μην έχουν διασφαλιστεί τα αυτονόητα, αλλά να επιχειρούν να καλύψουν τις ευθύνες τους και προπάντων να ενοχοποιούν άλλους;

Γεγονός είναι ότι όντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο χάρη στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία, αλλά κυρίως, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, που για μια ακόμη φορά, ξεπερνώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας ωράρια, πήρε την ευθύνη για τη ζωή των νοσηλευόμενων, στα χέρια του.

-Αυτό είναι το “οχυρωμένο” εθνικό σύστημα υγείας που η κυβέρνηση προπαγανδίζει;
-Έχοντας ο λαός μας με τεράστιες θυσίες αναλάβει τη δική του ευθύνη, μήπως πρέπει έστω και τώρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η κυβέρνηση να αναλάβουν τη δική τους;

Δεν πάει άλλο. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά της χαλάρωσης των μέτρων

Αντίθετος δηλώνει ο ΙΣΘ «σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του ήδη… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown». Τι συζήτησαν τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της βορείου Ελλάδος.

Αναλυτικά:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) συνεδρίασε εκτάκτως, το Σάββατο 12/12/2020, με μοναδικό θέμα την επανεκτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην πόλη μας.

Το συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ. κ.Παναγιώτη Μπογιατζίδη, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη καθώς και την επικεφαλής του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στη Β. Ελλάδα (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β.Ελλάδας) διευθύντρια του ΕΣΥ κα Γεωργία Λεπτοκαρίδου-Λακασά, σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης καθώς και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Όπως προέκυψε, από τη συζήτηση και ενημέρωση, παρότι παρατηρείται μια μικρή μείωση των εισαγωγών ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, η πίεση στοσύστημα υγείας συνεχίζεται καθώς οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70%ενώ οι αντίστοιχές κλίνες ΜΕΘ κατά 90%.

Στο Δ.Σ. εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown,καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η παρατηρούμενη -τον τελευταίο καιρό μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ-πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες.

Συζητήθηκαν επίσης, στο ίδιο ΔΣ του ΙΣΘ, οι λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα αναλάβει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες τεκμηριωμένα από ειδικούς επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της covid-19.

Εξετάσθηκε δε και το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων -σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές-και συμφώνησαν ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε επάνοδο στην κανονικότητα».

Τέλος διατυπώθηκε η αγωνία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ., για την επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία covid-19 , η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από «παραμελημένες» παθήσεις εκτός covid19.

Επεσήμαναν για μια ακόμη φορά, ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους τα γνωστά μέτρα προστασίας (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις,συνθήκες υγιεινής των χεριών, αερισμός χώρων) και υπενθυμίζει ότι το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες υπερκόπωσης και «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης ώστε να δώσουμε μια ανάσα ανασυγκρότησης, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στους συναδέλφους στην πρώτη γραμμή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This