25/9/2022

Παράτυπες φυλακές τα αστυνομικά τμήματα: «Στοιβάζουν» κρατούμενους χωρίς κατηγορητήριο για πάνω από 9 μήνες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μια επίσκεψη σε ένα αστυνομικό τμήμα (για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έγινα περισσότερες επισκέψεις από μια) ήταν αρκετή για αρχή ώστε να δούμε αφενός την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι και αφετέρου να αντιληφθούμε τους λόγους που οι ένστολοι είναι στα κάγκελα με όλες τις ευθύνες που τους έχει φορτώσει στις πλάτες το εκάστοτε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την τελευταία 10ετία!

Το newsbreak.gr μετά από ρεπορτάζ πολλών ημερών φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα που από το 2014 έχει απασχολήσει την Ευρώπη. Η Γερμανίδα βουλευτίνα Ανέτε Γκροτ είχε επισκεφτεί τα Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, όπου κρατούνται αλλοδαποί και είχε μιλήσει με τα χειρότερα λόγια τόσο για τις συνθήκες κράτησης όσο και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και νομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

«Δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού. Οι κρατούμενοι δεν βλέπουν το φως της ημέρας. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εκεί επί μήνες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης ή νομικής υποστήριξης. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στην Κυψέλη. Το κρατητήριο είναι στο υπόγειο, τέσσερα κελιά με έξι κρεβάτια το καθένα, στην ουσία στρώματα. Δεν υπάρχει ούτε εκεί αυλή» είχε δηλώσει τότε η κυρία Γκροτ στην Deutsche Welle.

«Παίζουμε το κεφάλι μας κάθε στιγμή»

Τις τελευταίες ημέρες δύο δημοσιογράφοι του newsbreak.gr βρέθηκαν σε 4 διαφορετικά αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται αλλοδαποί. Στέλεχος ενός από τα τμήματα αυτά τόνισε ότι οι συνθήκες κράτησης είναι πρωτόγονες αν και οι αστυνομικοί κάνουν ότι μπορούνε με τα μέσα που τους παρέχει το αρχηγείο:

«Οι αλλοδαποί βρίσκονται εδώ γιατί σε ελέγχους που έγιναν δεν είχαν νόμιμα έγγραφα μαζί τους. Ετσι τους προσαγάγουμε και τους κρατάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία με το Αλλοδαπών, την Πρεσβεία του κρατούμενου, τη χώρα προέλευσής του ώστε ή να αφεθεί ελεύθερος ή να απελαθεί… Αυτή η διαδικασία κρατάει από εβδομάδες έως και μήνες. Εδώ έχουμε περίπου 20 άτομα σε χώρους που αντέχουν έως 8 άτομα και 3 από αυτούς κλείνουν χρόνο… Η κατάσταση είναι αφόρητη και για τους κρατούμενους αλλά και για μας, διότι παίζουμε το κεφάλι μας κάθε στιγμή!» τόνισε με φανερή ανησυχία.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα με διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική για τον ημιμαραθώνιο

Τι εννοείται; τον ρωτήσαμε:

«Είμαστε αποδεκατισμένοι από πλευράς προσωπικού και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόδρασης όπως έχει γίνει και στο όχι μακρινό παρελθόν… Από την άλλη πλευρά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε που ζούνε, ούτε με ποιους έχουν έρθει σε επαφή κάτι που με την πανδημία που μας κυνηγάει κινδυνεύει και η υγεία μας. Μέχρι να γίνει τεστ είναι πολύ πιθανό κάποιος από μας να έχει κολλήσει και τότε… κλάψτα Χαράλαμπε»

Συνηθισμένες οι αποδράσεις

Εδώ να θυμίσουμε για την ιστορία ότι στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομικό τμήμα σε περιοχή της Αθήνας είχε οδηγηθεί 31χρονος Αφγανός που κατηγορείτο για ληστεία αλλά και για παραβιάση των μέτρων για τον Covid-19. Ο αλλοδαπός ξέφυγε από την προσοχή των αστυνομικών, αφαίρεσε τις χειροπέδες και διέφυγε. Πρίν από λίγους μήνες αρκετού κρατούμενοι απέδρασαν από Α.Τ.  της νοτιοανατολικής Αττικής ενώ ακόμα ένας ποινικός έφυγε στις αρχές Ιανουαρίου από αστυνομικό τμήμα στον Πειραιά.

Στις 3 Αυγούστου 2020 απέδρασε από το κτήριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων ενώ από άλλο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας στις 8 Μαΐου απέδρασε 21χρονος Αφγανός που κατηγορείτο για διακίνηση ναρκωτικών όταν ο αστυνομικός του έβγαλε τις χειροπέδες για να πάει στην τουαλέτα.

Η συνθήκες κράτησης -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατώτερων αστυνομικών οι οποίοι πολλές φορές πληρώνουν από την τσέπη τους για τις καθημερινές ανάγκες των κρατουμένων (τσιγάρα, καφέδες κλπ.)- είναι τριτοκοσμικές: Το μπάνιο είναι είδος πολυτέλειας, ο προαυλισμός ανύπαρκτος, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το σταγονόμετρο και μόνον αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο σχεδόν μηδενική. Και φυσικά δεν τους παρέχεται νομική βοήθεια μια και πολλοί από τους κρατούμενους δεν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νεαρός στην Πάτρα έπεσε στο δρόμο και χτυπιόταν γιατί τον χώρισε η φίλη του

«Τι ψάχνεις να βρεις τώρα…»

Η συζήτηση με πρώην διοικητή Α.Τ. των νοτίων προαστείων ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πριν από 1 χρόνο ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική:

«Τι ψάχνεις να βρεις τώρα… Η ηγεσία, το αλλοδαπών, το Υπουργείο την γνωρίζουν την κατάσταση πολύ καλά. Άλλωστε εκείνοι είχαν αποφασίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κρατούνται έως και 6 μήνες στα τμήματα! Δεν ξέρω αν αυτό έχει αλλάξει σήμερα αλλά για τουλάχιστον 6 μήνες όλα είναι παστρικά. Εγώ στο δικό μου τμήμα είχα 20 άτομα σε χώρους που άντεχαν 8 και για πάνω από 8 ακόμα και 10 μήνες. Και όποτε έκανα επιστολές ή έπαιρνα τηλέφωνα στους πιο πάνω μου έπεφτα σε τοίχο! Γι’ αυτό σου λέω, τι το ψάχνεις; Όλοι βολεύονται με αυτήν την κατάσταση… Αλλά αν γίνει καμία απόδραση ο αστυνομικός των 700 ευρώ το μήνα θα την πληρώσει» μας είπε απογοητευμένος και συμπλήρωσε: «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που σιχάθηκα τον εαυτό μου και βγήκα σε σύνταξη»!

Όχι και δεσμοφύλακες πλήρους απασχόλησης

Το αποτέλεσμα είναι τους τελευταίους μήνες τα Αστυνομικά Τμήματα να αρνούνται τη φύλαξη κρατουμένων των συστεγαζόμενων Τμημάτων Ασφαλείας. Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρατητήρια στα τμήματα είναι μη λειτουργικά ή γεμάτα χωρίς να αγνοούμε ότι το 80% των τμημάτων είναι υποστελεχωμένα άρα δεν μπορούν να εκτελούν και χρέη δεσμοφυλάκων πλήρους απασχόλησης μια και είναι επιφορτισμένοι από τους ελέγχους για το κάπνισμα και τον covid μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών!

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη (σύμφωνα με τα λεγόμενα του απόστρατου διοικητή) που κάποιοι συλληφθέντες παραμένουν ακόμη και μέρες στα γραφεία των αξιωματικών Υπηρεσίας μέχρι να βρεθεί κάποια θέση σε κρατητήριο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Χτύπησε τη σύζυγό του με βαριοπούλα 12 φορές, καταδικάστηκε αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ (λόγω αυξημένης ασφάλειας) ωστόσο και εκεί επικρατεί το αδιαχώρητο μετά και την μετακίνηση αλλοδαπών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Αποτέλεσμα;

Τα κέντρα κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών δεν επαρκούν ώστε να κρατηθούν όσοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής με αποτέλεσμα να παραμένουν παράτυπα στα -ακατάλληλα για μεγάλη παραμονή- κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.

Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε την άθλια κατάσταση που επικρατεί και πως ενώ είναι ενήμερη η Φυσική και Πολιτική ηγεσία του Σώματος εδώ και μήνες, δυστυχώς κωφεύουν ενώ ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να κρατούνται άνθρωποι το 2020 με υποδομές που προορίζονταν για την εγκληματικότητα του 1990».

(φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Ηράκλειο: 35χρονη έχασε το μωρό της στη γέννα

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν μια 35χρονη...

Ξεκίνησε το καραβάνι 100.000 μεταναστών με τουρκική καθοδήγηση προς τον Έβρο

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση

Εξελίξεις στο θρίλερ της Ευρυτανίας: Άσχετο με την 48χρονη το εύρημα στη λίμνη Κρεμαστών

Άκαρπες αποδείχτηκαν, τελικά, οι πολύωρες έρευνες των δυτών του Λιμενικού Σώματος στη λίμνη Κρεμαστών,...

Όλυμπος: Νεκρός ο ένας ορειβάτης – Στο νοσοκομείο ο δεύτερος που τραυματίστηκε στο πόδι

Τραγική κατάληξη είχε η μια από τις δύο επιχειρήσεις διάσωσης της Πυροσβεστικής που πραγματοποιήθηκαν στον...

Βρέφος ηλικίας τεσσάρων μηνών διασωληνωμένο στο Παίδων «Αγία Σοφία»! Συνελήφθη ο 20χρονος πατέρας του

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα μωράκι που έχει συμπληρώσει μόλις 4 μήνες ζωής, καθώς...

Λάρισα: Υποσχέθηκε ότι θα έβρισκε και θα επέστρεφε τα κλεμμένα, αλλά «εξαφανίστηκε» με τα...

Δεν του έφτανε που είχε πέσει θύμα κλοπής, ένας άνδρας στη Λάρισα έπεσε «στα...

Μαραθώνας: Οριοθετήθηκε η φωτιά σε δασική έκταση

Άμεσα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μερημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην...

Φωτιά στον Μαραθώνα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή...

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στην Ρόδο – Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής

Ανείπωτη θλίψη έχει σκεπάσει την Ρόδο, από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι ένας...

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών στον Όλυμπο

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για τη διάσωση δύο τραυματιών στον Όλυμπο.Σε εξέλιξη είναι από...

Βρέθηκε πολεμικό βλήμα σε οικόπεδο στη Φθιώτιδα

Ένα ασυνήθιστο εύρημα αντίκρισε το μεσημέρι του Σαββάτου ένας κάτοικος στον Θεολόγο Φθιώτιδας, αφού...

Νίκος Καπραβέλος: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την πανδημία, δεν πρέπει να παίζεις με την...

Την εκτίμηση ότι πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί το έβδομο...

Χτύπησε τη σύζυγό του με βαριοπούλα 12 φορές, καταδικάστηκε αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος

Την ώρα που ο αριθμός των γυναικοκτονιών ολοένα και αυξάνεται στην χώρα, βυθίζοντας την...

Μετά από δέκα χρόνια επαναλειτουργεί οφθαλμολογικό Ιατρείο στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας

Χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να επαναλειτουργήσει στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου...

Βασίλης Κικίλιας: «Ο οδηγός Μισελέν θα προβάλει παγκοσμίως την μοναδική ελληνική γαστρονομία»

Τα εύσημα στους Έλληνες σεφ, στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια όσο και στους ανθρώπους...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Σκανδαλώδη ρουσφέτια με μεταθέσεις στο στράτευμα

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Ποιος έλιωσε το κεφάλι του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου; Το μοιραίο λάθος ενός μάρτυρα που οδηγεί στην εξιχνίαση

Στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 68χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου,...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ