Μια επίσκεψη σε ένα αστυνομικό τμήμα (για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έγινα περισσότερες επισκέψεις από μια) ήταν αρκετή για αρχή ώστε να δούμε αφενός την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι και αφετέρου να αντιληφθούμε τους λόγους που οι ένστολοι είναι στα κάγκελα με όλες τις ευθύνες που τους έχει φορτώσει στις πλάτες το εκάστοτε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την τελευταία 10ετία!
Το newsbreak.gr μετά από ρεπορτάζ πολλών ημερών φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα που από το 2014 έχει απασχολήσει την Ευρώπη. Η Γερμανίδα βουλευτίνα Ανέτε Γκροτ είχε επισκεφτεί τα Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, όπου κρατούνται αλλοδαποί και είχε μιλήσει με τα χειρότερα λόγια τόσο για τις συνθήκες κράτησης όσο και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και νομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.
«Δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού. Οι κρατούμενοι δεν βλέπουν το φως της ημέρας. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εκεί επί μήνες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης ή νομικής υποστήριξης. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στην Κυψέλη. Το κρατητήριο είναι στο υπόγειο, τέσσερα κελιά με έξι κρεβάτια το καθένα, στην ουσία στρώματα. Δεν υπάρχει ούτε εκεί αυλή» είχε δηλώσει τότε η κυρία Γκροτ στην Deutsche Welle.
«Παίζουμε το κεφάλι μας κάθε στιγμή»
Τις τελευταίες ημέρες δύο δημοσιογράφοι του newsbreak.gr βρέθηκαν σε 4 διαφορετικά αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται αλλοδαποί. Στέλεχος ενός από τα τμήματα αυτά τόνισε ότι οι συνθήκες κράτησης είναι πρωτόγονες αν και οι αστυνομικοί κάνουν ότι μπορούνε με τα μέσα που τους παρέχει το αρχηγείο:
«Οι αλλοδαποί βρίσκονται εδώ γιατί σε ελέγχους που έγιναν δεν είχαν νόμιμα έγγραφα μαζί τους. Ετσι τους προσαγάγουμε και τους κρατάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία με το Αλλοδαπών, την Πρεσβεία του κρατούμενου, τη χώρα προέλευσής του ώστε ή να αφεθεί ελεύθερος ή να απελαθεί… Αυτή η διαδικασία κρατάει από εβδομάδες έως και μήνες. Εδώ έχουμε περίπου 20 άτομα σε χώρους που αντέχουν έως 8 άτομα και 3 από αυτούς κλείνουν χρόνο… Η κατάσταση είναι αφόρητη και για τους κρατούμενους αλλά και για μας, διότι παίζουμε το κεφάλι μας κάθε στιγμή!» τόνισε με φανερή ανησυχία.
Τι εννοείται; τον ρωτήσαμε:
«Είμαστε αποδεκατισμένοι από πλευράς προσωπικού και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόδρασης όπως έχει γίνει και στο όχι μακρινό παρελθόν… Από την άλλη πλευρά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε που ζούνε, ούτε με ποιους έχουν έρθει σε επαφή κάτι που με την πανδημία που μας κυνηγάει κινδυνεύει και η υγεία μας. Μέχρι να γίνει τεστ είναι πολύ πιθανό κάποιος από μας να έχει κολλήσει και τότε… κλάψτα Χαράλαμπε»
Συνηθισμένες οι αποδράσεις
Εδώ να θυμίσουμε για την ιστορία ότι στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομικό τμήμα σε περιοχή της Αθήνας είχε οδηγηθεί 31χρονος Αφγανός που κατηγορείτο για ληστεία αλλά και για παραβιάση των μέτρων για τον Covid-19. Ο αλλοδαπός ξέφυγε από την προσοχή των αστυνομικών, αφαίρεσε τις χειροπέδες και διέφυγε. Πρίν από λίγους μήνες αρκετού κρατούμενοι απέδρασαν από Α.Τ. της νοτιοανατολικής Αττικής ενώ ακόμα ένας ποινικός έφυγε στις αρχές Ιανουαρίου από αστυνομικό τμήμα στον Πειραιά.
Στις 3 Αυγούστου 2020 απέδρασε από το κτήριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων ενώ από άλλο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας στις 8 Μαΐου απέδρασε 21χρονος Αφγανός που κατηγορείτο για διακίνηση ναρκωτικών όταν ο αστυνομικός του έβγαλε τις χειροπέδες για να πάει στην τουαλέτα.
Η συνθήκες κράτησης -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατώτερων αστυνομικών οι οποίοι πολλές φορές πληρώνουν από την τσέπη τους για τις καθημερινές ανάγκες των κρατουμένων (τσιγάρα, καφέδες κλπ.)- είναι τριτοκοσμικές: Το μπάνιο είναι είδος πολυτέλειας, ο προαυλισμός ανύπαρκτος, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το σταγονόμετρο και μόνον αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο σχεδόν μηδενική. Και φυσικά δεν τους παρέχεται νομική βοήθεια μια και πολλοί από τους κρατούμενους δεν έχουν κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.
«Τι ψάχνεις να βρεις τώρα…»
Η συζήτηση με πρώην διοικητή Α.Τ. των νοτίων προαστείων ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πριν από 1 χρόνο ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική:
«Τι ψάχνεις να βρεις τώρα… Η ηγεσία, το αλλοδαπών, το Υπουργείο την γνωρίζουν την κατάσταση πολύ καλά. Άλλωστε εκείνοι είχαν αποφασίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κρατούνται έως και 6 μήνες στα τμήματα! Δεν ξέρω αν αυτό έχει αλλάξει σήμερα αλλά για τουλάχιστον 6 μήνες όλα είναι παστρικά. Εγώ στο δικό μου τμήμα είχα 20 άτομα σε χώρους που άντεχαν 8 και για πάνω από 8 ακόμα και 10 μήνες. Και όποτε έκανα επιστολές ή έπαιρνα τηλέφωνα στους πιο πάνω μου έπεφτα σε τοίχο! Γι’ αυτό σου λέω, τι το ψάχνεις; Όλοι βολεύονται με αυτήν την κατάσταση… Αλλά αν γίνει καμία απόδραση ο αστυνομικός των 700 ευρώ το μήνα θα την πληρώσει» μας είπε απογοητευμένος και συμπλήρωσε: «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που σιχάθηκα τον εαυτό μου και βγήκα σε σύνταξη»!
Όχι και δεσμοφύλακες πλήρους απασχόλησης
Το αποτέλεσμα είναι τους τελευταίους μήνες τα Αστυνομικά Τμήματα να αρνούνται τη φύλαξη κρατουμένων των συστεγαζόμενων Τμημάτων Ασφαλείας. Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρατητήρια στα τμήματα είναι μη λειτουργικά ή γεμάτα χωρίς να αγνοούμε ότι το 80% των τμημάτων είναι υποστελεχωμένα άρα δεν μπορούν να εκτελούν και χρέη δεσμοφυλάκων πλήρους απασχόλησης μια και είναι επιφορτισμένοι από τους ελέγχους για το κάπνισμα και τον covid μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών!
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη (σύμφωνα με τα λεγόμενα του απόστρατου διοικητή) που κάποιοι συλληφθέντες παραμένουν ακόμη και μέρες στα γραφεία των αξιωματικών Υπηρεσίας μέχρι να βρεθεί κάποια θέση σε κρατητήριο.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ (λόγω αυξημένης ασφάλειας) ωστόσο και εκεί επικρατεί το αδιαχώρητο μετά και την μετακίνηση αλλοδαπών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Αποτέλεσμα;
Τα κέντρα κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών δεν επαρκούν ώστε να κρατηθούν όσοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής με αποτέλεσμα να παραμένουν παράτυπα στα -ακατάλληλα για μεγάλη παραμονή- κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.
Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε την άθλια κατάσταση που επικρατεί και πως ενώ είναι ενήμερη η Φυσική και Πολιτική ηγεσία του Σώματος εδώ και μήνες, δυστυχώς κωφεύουν ενώ ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να κρατούνται άνθρωποι το 2020 με υποδομές που προορίζονταν για την εγκληματικότητα του 1990».
(φωτό αρχείου)