Θαλάσσια ρύπανση με τοξικά υλικά καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς. Πλήρης δικαίωση του newsbreak.gr
Του Βασίλη Τζήμτσου
Προσωρινή διαταγή με την οποία διακόπτονται τα έργα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την κατασκευή προβλήτα στην Πειραϊκή, εξέδωσε το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, όπου είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών.
Η πρόεδρος Πρωτοδικών Θεονύμφη Σουλαδάκη έκανε δεκτό το αίτημα κατοίκων και φορέων της περιοχής και έτσι αναστέλλεται κάθε εργασία του ΟΛΠ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 όποτε και θα εκδικαστεί η κυρία αίτηση.
Οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά των υπευθύνων της Cosco που διαχειρίζονται τον Οργανισμό, καθώς η δυνατή βροχή και οι άνεμοι την περασμένη Πέμπτη κατέστρεψαν την επιχωμάτωση που είχε κατασκευαστεί αλλά και λιμενοβραχίονα με αποτέλεσμα να διοχετευτούν τόνοι μπάζων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή.
Η ρύπανση προκλήθηκε από την διοχέτευση των μπάζων αγνώστου προέλευσης και σύστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο από την επιχωμάτωση όσο και από το κεσόν (“μπλόκι”) το οποίο έσπασε στη μέση και το τοξικό του, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, περιεχόμενο διέφυγε στη θάλασσα.
Εκτιμούν πως περίπου 20.000 μετρικοί τόνοι από τις επιχωματώσεις και 6.000 μετρικοί τόνοι από το διαρραγέν εντός της θάλασσας “μπλόκι”, διέρρευσαν στη θάλασσα.
Για το λόγο αυτό υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΛΠ με την οποία ζητούν να διακοπούν δηλαδή οι εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία .
Εκτός από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι κάτοικοι έχουν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στο Λιμεναρχείο κατά παντός υπευθύνου αλλά και για την απορρύπανση της θάλασσας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Χρήση τοξικών υλικών καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Μία ημέρα πριν την έκδοση της προσωρινής διαταγής, οι υπεύθυνοι των έργων προχώρησαν χθες, Τετάρτη, στο σπάσιμο του βυθισμένου μέρους του κιβωτίου σκυροδέματος που είχε κατασκευαστεί.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως στόχος ήταν η “συγκάλυψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος από την Cosco” ώστε να μην διακριβωθεί πως τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, περιέχουν τοξικές ουσίες.
Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος αναφέρουν σχετικά σε κοινή τους ανακοίνωση:
“Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να δυσχεράνει τη δειγματοληψία που αιτούμαστε να κάνουμε στην περιοχή και να καλύψει τυχόν ευρήματα που μπορεί να είναι απαραίτητα για να εκτιμήσουμε την ποιότητα των υλικών πλήρωσης του caisson. Τα υλικά αυτά, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, περιέχουν την τοξική σκωρία, η οποία περιέχει τοξικά βαρέα μέταλλα και κατατάσσεται στις επικίνδυνες τοξικές ουσίες με βάση Οδηγίες της Ε.Ε. και το πρότυπο 29 CRF-1919.1200 του οργανισμού OSHA (Occupational Safety and Health Administration) των ΗΠΑ.
Απαιτούμε από το τμήμα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος να κάνει αμέσως δεκτή την αίτηση που υπέβαλε χτες ο καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά, Βασίλης Τσελέντης, προκειμένου με δικό του σκάφος και εξοπλισμό να προβεί σε διερεύνηση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί από το ενεργό απόβλητο (caisson). Απαιτούμε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να διαβιβάσει αμέσως στο ΕΛΚΕΘΕ την μηνυτήρια αναφορά μας για την τεράστια ρύπανση της θάλασσας την 10η Δεκεμβρίου. Απαιτούμε επιτέλους να σπάσει το «καθεστώς της σιωπής» των αρμοδίων στον Πειραιά”.
Δείτε βίντεο από την χθεσινή επιχείρηση “συγκάλυψης του περιβαλλοντικού εγκλήματος από την Cosco” όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της Πειραϊκής