Καθηγητές και λοιμωξιολόγοι: Το εμβόλιο είναι μέλλον, σωτηρία, «φως στο τούνελ» και ένα… πατριωτικό καθήκον!

«Ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες»

Must Read

Διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωvοϊό οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, όπου μίλησαν καθηγητές και λοιμωξιολόγοι, όπως ο Νίκος Σύψας, ο Χαράλαμπος Γώγος, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος και ο Μάρκος Μαραγκός.

Κοινή άποψη όλων αποτελεί πως τα εμβόλια είναι η «σωτηρία», το «φως στο τούνελ», ενώ ο κ. Σύψας το πήγε ακόμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό «πατριωτικό καθήκον».

Αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού, η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα

Ειδικότερα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%. Εάν γίνει αυτό τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση. Στόχος μας είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».

Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, η απάντηση, είπε ο καθηγητής, «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών. Έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Για να προσθέσει: «Με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».

Σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια. Όμως,  το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Επομένως νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».

Μιλώντας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε: «Κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».

Κλείνοντας ο Νίκος Σύψας ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».

«Έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις. Όμως, δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί “επείγουσα χρήση” στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».

Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης: «Μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό»

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία».

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης διότι, όπως είπε, «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».

Επίσης, είπε ότι «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, λέγοντας ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς. Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».

Μ. Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ

Στην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος, όπως επισήμανε, «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ. Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This