Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού: «Το νέο στέλεχος δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια, αλλά…» (video)

Καθησυχαστικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά με έναν αστερίσκο, οι ειδικοί

Must Read

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 12.00, για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης. Τι λένε οι Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος, αλλά και οι Γκίκας Μαγιορκίνης, Ηλίας Μόσιαλος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων υπό τις νέες εξελίξεις.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών το νέο στέλεχος δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια, που παραμένουν εξ ίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία είναι: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία, ενώ θεωρείται θέμα ωρών ότι θα γίνει το ίδιο και από τις υπόλοιπες χώρες.

Εντοπίστηκε στην Ιταλία ασθενής με το νέο στέλεχος του ιού

Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον/την σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

https://youtu.be/6DA6eyef1WY

Ν. Σύψας: «Αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδα το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει»

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας εξήγησε στο protothema.gr ότι «αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεΐνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεΐνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά. Οι ιολόγοι παρακολουθούν συνέχεια τις όποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο θανατηφόρος, και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές και στη σύσταση των εμβολίων, αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει και ποτέ».

Χ. Γώγος: «Κατά πάσα πιθανότητα τα εμβόλια θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης»

Περισσότερα στοιχεία για τη μετάλλαξη περιμένει ο ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος για να διαπιστωθεί αν και πόσο επικίνδυνη είναι.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο. Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», εξήγησε.

Όσον αφορά τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού, αυτά είναι: ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός, να γίνει πιο τοξικός, να μην φαίνεται στα τεστ, να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό.

Και πρόσθεσε για τα εμβόλια και τις ανακοινώσεις χωρών για κλείσιμο συνόρων: «Τα εμβόλια στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων».

Γκ. Μαγιορκίνης: «Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει»

Πιο αισιόδοξος στο θέμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού και τα εμβόλια εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).

Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει.

Η. Μόσιαλος: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια»

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αναλυτικά:

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αγγλία: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε χτεσινό διάγγελμά του ανακοίνωσε περιορισμούς επιπέδου 4 για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και δεν απάντησε στην ερώτηση αν τα μέτρα αυτά μπορεί να παραταθούν μέχρι και το Μάρτιο. Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η οδηγία είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι.

Κανείς δεν μπαίνει ή δεν φεύγει από τη ζώνη 4 προς άλλες περιοχές. Κλείνουν γυμναστήρια και χώροι διασκέδασης και σχεδόν όλα τα καταστήματα. Επιτρέπονται συναντήσεις με μέλη άλλης οικογένειας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και θα δουλεύουν από το σπίτι όλοι πλην αυτών που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες).
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Υπάρχει μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού;
Είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα, λένε οι ειδικοί. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν.

Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.

Όπως βλέπετε στο συνημμένο αρχείο οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This