Οδηγός κυβερνοασφάλειας για τις online επαφές μας (όχι μόνο) μέσα στις γιορτές

Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν βάλει στο μάτι τις πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης και γνωριμιών

Must Read

Μια σειρά συμβουλών για να παραμείνουμε σε επαφή μέσω του Διαδικτύου με ασφάλεια (και) μέσα τις γιορτές συνέταξε η διεθνής εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, καθώς, ειδικά φέτος, πολλοί άνθρωποι, λόγω της πανδημίας, θα γιορτάσουν παρέα με τους αγαπημένους τους «εικονικά». 

Από την αρχή της πανδημίας, οι πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης έχουν γνωρίσει «έκρηξη» της δημοτικότητας τους και, ως εκ τούτου, έχουν γίνει στόχος από τους κυβερνοεγκληματίες. Για να παραμείνετε ασφαλείς στη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Zoom.

Σημαντικό είναι, επίσης, οι χρήστες να δίνουν προσοχή στο τι ανεβάζουν στο Διαδίκτυο. «Σκεφτείτε δύο φορές, πριν μοιραστείτε τυχόν προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή πριν μοιραστείτε οτιδήποτε για την ακρίβεια. Σκεφτείτε το κοινό, το περιεχόμενο, τον αντίκτυπο», συστήνει η ESET.

Kλωνοποίηση λογαριασμών

Η κλωνοποίηση λογαριασμών κοινωνικών μέσων είναι μια κοινή τακτική, που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατούν τους followers. Οι κυβερνοεγκληματίες αντιγράφουν ολόκληρο το προφίλ του στόχου και επικοινωνούν με τη λίστα των φίλων του.

Ο «σωσίας» θα ισχυριστεί ότι κυβερνοεγκληματίες έχουν παραβιάσει το λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τους οποίους και άδειασαν. Μετά θα σας ζητήσει να τον βοηθήσετε με κάποιο χρηματικό ποσό. Επομένως, εάν δείτε ότι ένας φίλος σας στα social media έχει έναν εντελώς νέο λογαριασμό που είναι αντίγραφο του κανονικού του, επικοινωνήστε μαζί του μέσω ενός άλλου καναλιού επικοινωνίας, για να δείτε εάν πρόκειται για επίθεση κλωνοποίησης.

Εάν σκοπεύετε να κατεβάσετε νέες εφαρμογές στη συσκευή σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις κατεβάσετε από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της συσκευής σας. Μπορεί κάποια εναλλακτικά ή ανεπίσημα καταστήματα να προσφέρουν εφαρμογές με λιγότερα χρήματα ή μερικές φορές ακόμα και δωρεάν. Όμως, κατεβάζοντας τις εφαρμογές από τέτοια καταστήματα ίσως ανοίγετε πιθανές οδούς επίθεσης, καθώς οι εφαρμογές δεν ελέγχονται, ούτε περνούν από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης.

Πλατφόρμες γνωριμιών

Ενώ οι εφαρμογές για διαδικτυακές γνωριμίες ήταν δημοφιλείς και πριν την Covid-19, η πανδημία τις έχει μετατρέψει σε μία από τις ελάχιστες διαθέσιμες επιλογές για να συναντήσετε ανθρώπους την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δεν παύουν, όμως, να αποτελούν πηγή κινδύνων.

Εάν συναντήσετε κάποιον σε μια πλατφόρμα γνωριμιών, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Εάν η νέα σας γνωριμία προσπαθήσει να μετακινήσει τη συνομιλία σε μια άλλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ή εάν δηλώσει πολύ γρήγορα ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσάς ή εάν αρχίσει να ζητά χρήματα, θα πρέπει αμέσως να μπείτε σε υποψίες, πριν πληγώσει την καρδιά σας και αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Θα πρέπει, επίσης, να είστε σε εγρήγορση, όταν δείτε να γίνεται χρήση ψεύτικων φωτογραφιών (τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων).

Οnline gaming

Οι απάτες με online gaming είναι, επίσης, αρκετά διαδεδομένες. Αυτός ο αγαπημένος τρόπος ψυχαγωγίας είναι, ταυτόχρονα, ένας αγαπημένος στόχος για πολλούς απατεώνες που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να εξαπατήσουν τους μανιώδεις παίκτες.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα αντικείμενο εντός του παιχνιδιού, αλλά δεν έχετε την υπομονή για να το αποκτήσετε μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ορισμένα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα να το αγοράσετε. Αυτό βέβαια μπορεί να κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι θέλετε να πληρώσετε. Έτσι, οι απατεώνες προσπαθούν συχνά να ξεγελάσουν τους παίκτες προσφέροντας «καταπληκτικές προσφορές», οι οποίες θα σας αφήσουν και χωρίς χρήματα και χωρίς το πολυπόθητο αντικείμενο! Επομένως, εάν θέλετε να κάνετε αγορές, προτιμήστε το επίσημο κατάστημα του παιχνιδιού.

Cyberbullying

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το διαδικτυακό εκφοβισμό με παιδιά, οι ενήλικες μπορούν, επίσης, να πέσουν θύματα του. Εάν είστε θύμα ή μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού, δεν πρέπει να παραμείνετε σιωπηλοί, αλλά πρέπει να μιλήσετε.

Ευτυχώς, οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωρίζουν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα και έχουν υιοθετήσει εργαλεία, που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία, που παρέχονται από τα social media και άλλες πλατφόρμες και να αναφέρετε τους παραβάτες, ώστε να τιμωρηθούν για τη συμπεριφορά τους, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη στα θύματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This