Δευτέρα 26/7/2021

Ενεργοποιήθηκε νομοθετική ρύθμιση του 2013: Αγγελίες ακινήτων μόνο με πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

Στόχος, η ολοκληρωμένη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα λειτουργικά έξοδα του ακινήτου

Δεν δημοσιεύονται πλέον αγγελίες πώλησης ή μίσθωσης ακινήτων που δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), καθώς ενεργοποιείται νομοθετική ρύθμιση του 2013!

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σκοπός του μέτρου είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το ακίνητο προς μίσθωση ή πώληση, ώστε η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου να αναδειχθεί σε βασικό κριτήριο της λήψης όποιας απόφασης. Και τούτο, διότι η κατανάλωση ενέργειας για τις βασικές ανάγκες του ακινήτου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων του, και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί από τους ενδιαφερομένους πριν από τη σύναψη μίσθωσης ή αγοράς.

Πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ

Ωστόσο, αυτό που μένει ως αποτύπωμα είναι το γεγονός ότι, με το πέρας του χρόνου, αντί το γραφειοκρατικό βάρος να μειώνεται, αυξάνεται διαρκώς, καθώς προστίθενται νέα δικαιολογητικά όχι μόνο για τον αγοραστή, αλλά και για τον πωλητή ενός ακινήτου. Έτσι, κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται απαιτείται να έχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), ώστε να δηλώνεται η ενεργειακή κατηγορία, όπως προκύπτει από αυτό σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρίσεις. Συνεπώς, κάθε κτίριο για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ.

Τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας υπό την προϋπόθεση ότι πριν από οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (σε Τύπο, διαδίκτυο κ.λπ.) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.

Σημειώνεται ότι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αποτελεί βασικό στοιχείο της «ενεργειακής ταυτότητας» του κτιρίου και απεικονίζει την υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας, ανάλογα με τη χρήση του, καθώς και τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στην αγγελία εκάστοτε ακινήτου απαιτείται να εμφανίζεται μόνο η ενεργειακή κατηγορία (Α, Β κ.λπ.), όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Δεν απαιτείται να αναγράφονται τα υπόλοιπα στοιχεία του ΠΕΑ, στο πλαίσιο και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Παράδειγμα αγγελίας, όπως θα πρέπει να εμφανίζεται από 01/01/2021:

«Διαμέρισμα 67 τ.μ. στο Κολωνάκι, 5 λεπτά από το μετρό του Μεγάρου Μουσικής, 3ου ορόφου, διαμπερές, 1 υ/δ, κατασκευή ’71, επιπλωμένο, κεντρική θέρμανση, φυσικό αέριο, κλιματισμός, πόρτα ασφαλείας, τέντες, ελεύθερο, ενεργειακή κλάση Δ (…) Μεσιτικό Γραφείο (…)».

Η παροχή ψευδών στοιχείων και η έκδοση ΠΕΑ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιφέρουν ποινές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (επιβολή προστίμων). Υπόχρεος για την παροχή των στοιχείων και του ΠΕΑ είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ