Τρίτη 3/8/2021

Αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου: Λήγει την Τρίτη (5/1) η προθεσμία για τις δηλώσεις

Στόχος οι πληρωμές να γίνουν στις 12 Ιανουαρίου

Λήγει αύριο, Τρίτη, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι, μετά την επεξεργασία των στοιχείων, οι πληρωμές να γίνουν στις 12 Ιανουαρίου για το σύνολο των εργαζομένων, τόσο αυτών σε πληττόμενες όσο και αυτών σε κλειστές επιχειρήσεις βάσει κρατικής εντολής.

Υποχρέωση δήλωσης έχουν μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά ή όσοι επιθυμούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, ενώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ανέρχεται σε 534 ευρώ τον μήνα ή 17,8 ανά ημέρα για όσους τέθηκαν σε αναστολή για μέρος του μήνα Δεκεμβρίου.

Έπειτα από σωρεία καταγγελιών από εργαζομένους, η κυβέρνηση θέσπισε αυστηρότερα πρόστιμα για όσους εργοδότες, υπό την απειλή της απόλυσης ή ακόμη και βίας, εξαναγκάζουν τους εργαζομένους να τους δώσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα δώρα και τα επιδόματα.

Οι παραβάτες διώκονται κατ’ έγκληση και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

Εξάλλου, εκκρεμεί ακόμη η καταβολή εκ μέρους του κράτους του μέρους του δώρου των Χριστουγέννων για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, με πιθανότερη ημερομηνία τη 15η Ιανουαρίου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ