Πέμπτη 29/7/2021

Ο ευσεβής πόθος της ημέρας από τον Κ. Μητσοτάκη: «Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού»

«Εμβολιάζονται περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα»

Ανακοινώσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού «Ελευθερία» που έγινε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού και 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους πολίτες άνω των 85.

Αυτό προκύπτει από την προτεραιοποίηση της Επιτροπής, τόνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Από τις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Είναι σημαντικό να εγγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στην άυλη συνταγογράφηση, διότι θα ενημερώνονται αυτόματα με μήνυμα για το ραντεβού τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «εμβολιάζονται περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα. Με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρηθεί ο προγραμματισμός, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης Ελευθερία».

«Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας»

Αναφερόμενος στο προσεχές διάστημα είπε ότι «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε “τείχος” ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας. Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί».

«Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το “τείχος” ανοσίας», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού και των φιλοξενούμενων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και μονάδες αποκατάστασης, καθώς και για τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας την οποία υποστηρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι έως σήμερα το απόγευμα, είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:

οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ​ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Γιατί δεν ρώτησε κανείς…

  • Πως γίνεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώνει ημερομηνίες και νούμερα, την ώρα που καθημερινά έχουμε καταγγελίες για καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων και για αναβολές εμβολιασμών σε υγειονομικούς σε όλη την Ελλάδα;
  • Κι αν έχουμε τέτοιο απόθεμα δόσεων όσο λέει, γιατί αυτές δεν διατίθενται στα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις και αναβολές;
  • Πως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των οίκων ευγηρίας (ξεκίνησε τη Δευτέρα); Αυτό δεν υποτίθεται ότι ήταν το πλάνο;
  • Και γιατί δεν είπε τίποτα για το πόσα εμβόλια αναμένουμε ακόμα από την Pfizer και πότε; Έχουμε τίποτα χειροπιαστό, ή πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και ανακοινώνουμε ημερομηνίες για να περνά η ώρα;

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ