Τετάρτη 28/7/2021

Τεράστιες οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία! Η πανδημία κρατά μακριά τους εθελοντές αιμοδότες

Μόνο στη Θεσσαλονίκη απαιτούνται καθημερινά 60 με 70 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών που χρήζουν μετάγγισης

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αγωνία στους υγειονομικούς και, κυρίως, σε όσους χρειάζονται μεταγγίσεις.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη απαιτούνται καθημερινά 60 ως 70 μονάδες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών που πρέπει να μεταγγίζονται. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών, Βασίλης Δήμος, προειδοποιεί για την τραγική κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες ζωές: «Ζούμε τη μεγαλύτερη έλλειψη αίματος από την αρχή της πανδημίας», τονίζει ο κ. Δήμος στο ThessToday.gr και εξηγεί τον φόβο και την ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά όσοι χρήζουν μετάγγισης, αλλά βλέπουν τα ραντεβού τους να αναβάλλονται λόγω της έλλειψης φιαλών αίματος.

«Αγχωνόμαστε, γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε 60-70 μονάδες αίματος κάθε ημέρα για τις ανάγκες των πασχόντων. Είναι 350 άτομα που μεταγγίζονται στην πόλη μας κάθε 15 ημέρες με δύο μονάδες αίματος. Τώρα, με τις ελλείψεις μπορεί να βρεθεί μόνο μία μονάδα αίματος. Άρα θα πρέπει να πηγαίνει και πιο συχνά για να μπορέσει να διατηρήσει μια φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. Για να έχει μια καλή φυσική κατάσταση ένας πάσχων, πρέπει η αιμοσφαιρίνη του να είναι πάνω από 10-11 μονάδες», λέει και συνεχίζει επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν ζωές: «Κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ραντεβού που έχει για μετάγγιση θα ισχύσει».

Τα αποθέματα στερεύουν

Από την αρχή της πανδημίας εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα αποθέματα αίματος στερεύουν. Ο φόβος των πολιτών να επισκεφθούν τα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται τεστ, έχουν ελαχιστοποιήσει δραματικά τους εθελοντές αιμοδότες.

Για τον λόγο αυτό, εδώ και μήνες νοσοκομεία, φορείς και οργανώσεις διοργανώνουν συνεχώς εθελοντικές αιμοδοσίες, σε μια φιλανθρωπική δράση που βοηθά τους συνανθρώπους μας και καλύπτει σημαντικές ανάγκες. Μάλιστα, τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ., θα διενεργηθεί διήμερη εθελοντική αιμοδοσία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ