Χαρδαλιάς-Παπαευαγγέλου: Δεν ξέρουμε τα κρούσματα των γιορτών για αυτό «λουκέτο» έως 18/1 και… βλέπουμε!

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την έξαρση της διασποράς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου

Must Read

Κλειστό για (τουλάχιστον) μια ακόμη εβδομάδα παραμένει το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα όσο δήλωσε απόψε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν, τελικά, μόνο νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και παιδικοί / βρεφονηπιακοί σταθμοί!

Τον λόγο, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, πήρε πρώτη η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, μιλώντας για 252 νέα κρούσματα στην Αττική και 92 στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως, αν και παρατηρείται μια ελαφρά μείωση στους σκληρούς δείκτες, υπάρχει, παράλληλα μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών», είπε με νόημα η καθηγήτρια, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και μείωση της διάμεσης ηλικίας νοσηρότητας κατά δύο έτη, υπογραμμίζοντας πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η ιστορία με τον κορωνοϊό θα τραβήξει, παρά τους εμβολιασμούς και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα. Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου. «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την έξαρση της διασποράς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών», είπε, αναφέροντας πως, μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας», επισήμανε.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

Σε «πράσινα» επίπεδα η Ελλάδα

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας» αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο.

Όσον αφορά, τέλος, στη μετάλλαξη του ιού, επισήμανε ότι «δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά το επίπεδο διάδοσης και νοσηρότητας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού».

Παράταση των μέτρων έως και τις 18 Ιανουαρίου

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής: «Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί».

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Τη Δευτέρα 11/01 ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα σχολεία ειδικών βαθμίδων και οι παιδικοί & βρεφονηπιακοί σταθμοί, με όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας (χρήση μάσκας, αντισηπτικών, κ.λπ.), ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς .
  • Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα 11/01 έως και τη Δευτέρα 18/01. 
  • Παρατείνονται, επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.
  • Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των μέτρων.
  • Μεγάλη προσοχή απαιτείται στους νομούς Βοιωτία, Χαλκιδική, Κοζάνη και Ροδόπη.
  • Παραμένει σε ισχύ το μέτρο της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
  • Για την κατάταξη των στρατευσίμων της 2021 Α’ ΕΣΣΟ, θα πρέπει να γίνεται μόνον με τη συνοδεία των γονιών τους.
  • Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα.
  • Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα.
  • Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέληξε, λέγοντας ότι τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και κάθε Παρασκευή θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις για το πώς θα κινείται η χώρα. «Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

  • Δείτε τις ανακοινώσεις του Ν. Χαρδαλιά:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This