Ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη: «Δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού με τους θανάτους στη Νορβηγία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση»

Τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους ο εμβολιασμός των νεότερων πολιτών, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Must Read

Καθησυχαστική ήταν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφορικά με τους 23 θανάτους από εμβολιασμό στη Νορβηγία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει, τελικά, συσχετισμός ανάμεσα στον εμβολιασμό και στην απώλεια των νοσούντων, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να επισημαίνει πως, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους θα εμβολιαστούν οι νεότεροι πολίτες.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκίνησε την τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι το κρύο είναι σύμμαχος του κορωνοϊού και όχι των ανθρώπων. Αναφερόμενη, κατόπιν, στους θανάτους στη Νορβηγία σε υπερήλικους σε σχέση με τον εμβολιασμό, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά και μόλις πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Και συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι ότι είναι σύνηθες σε μαζικούς εμβολιασμούς να γίνεται συζήτηση για ανεπιθύμητες ενέργειες, που, ειδικά στη χώρα μας «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι». Όπως είπε, επίσης, ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη και στη Νορβηγία ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά. «Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες», σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ότι περί τα 400 υπερήλικα άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα, χάνουν εβδομαδιαίως τη ζωή τους στη Νορβηγία από άλλες αιτίες. Ωστόσο, προσέθεσε ότι στο εξής η Νορβηγία θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και θα εξετάζει κατά περίπτωση τους εμβολιασμούς σε ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα με αρκετά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένου οργανισμό

Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις, μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, τονίζοντας πως από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Μικρή πιθανότητα αστοχίας του εμβολιασμού

Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή. Απαντώντας, εξάλλου, σε διάφορες ερωτήσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή της αναφορικά με τον εμβολιασμό, μεταξύ των οποίων και για την έκτη δόση του εμβολίου της Pfizer ανά μπουκαλάκι, είπε: «H έκτη δόση θα αρχίσει να χορηγείται, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΦ. Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι γιατί η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό. Και όχι, το εμβόλιο δεν θετικοποιεί το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο».

Τέλος, ανέφερε ότι, σε σχέση με το πώς γίνεται το εμβόλιο για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο, αν κάποιος εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, «15 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και 15 μέρες μετά μπορούν να γίνουν και τα δύο αυτά εμβόλια».

Μετά από πέντε ημέρες τα ραντεβού για εμβόλιο

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι, μέχρι σήμερα, έχουν ήδη κλειστεί 372.243 ραντεβού τόσο για την πρώτη, όσο και για τη δεύτερη δόση και πως υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την χώρα, ενώ επεσήμανε ότι τα νέα εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Και συνέχισε, σημειώνοντας πως το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε ημέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού.

Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις είπε ότι αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, το πρόβλημα θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα. «Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο», είπε και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησής του, και τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, σε ότι αφορά στον αριθμό «χαμένων» δόσεων.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση όταν κάποιος εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να μην υπάρχει διαθέσιμη η δεύτερη. Δίνοντας, στη συνέχεια, κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες, είπε:

  • Αν ο πολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και πάρει sms πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το επιβεβαιώσει δεν χάνει την σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας, μέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ.
  • Αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην εργασία του, μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα.
  • Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε, επίσης, πως, αν χρειαστεί, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα συνδράμουν στον εμβολιασμό, για «να μην χαθεί καμία δόση». «Το χρονοδιάγραμμα των νησιών τηρείται και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουνε εφοδιαστεί 31 μεγάλα νησιά. Τα νησιά των μόνιμων κατοίκων κάτω των 1.000 θα μπορούν να εμβολιαστούν την ίδια στιγμή», είπε, επισημαίνοντας πως, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους θα εμβολιαστούν οι νεότεροι πολίτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This