Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Θεσσαλονίκη: Στο «Ιπποκράτειο» οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις για το 2021

Δωρητής οργάνων ήταν ένας 63χρονος από την Κρήτη, ο οποίος «έφυγε» από ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες μεταμοσχεύεις του 2021, με τη δωρεά οργάνων ενός 63χρονου να δίνει κάποιες νότες ελπίδας κόντρα στη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων που παρατηρείται παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «δώρο ζωής» ήρθε από την Κρήτη, όπου στις 7 Ιανουαρίου απεβίωσε στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο του Ηρακλείου ο 63χρονος από ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο. Χάρη στη δωρεά οργάνων του πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ήπατος σε 66χρονη με κίρρωση ήπατος, η οποία βρισκόταν στη λίστα για 39 μήνες, ενώ μεταμόσχευση νεφρού έγινε σε άντρα 41 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δύο χρόνια!

Στις 1691 οι συνολικές μεταμοσχεύσεις νεφρού

«Οι μεταμοσχεύσεις αυτές ήταν οι πρώτες στο 2021, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν συνέχεια του ιστορικού ρόλου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”, αλλά και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βασικό πυλώνα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της στην οικογένεια του δότη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ίδρυσή της, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ έχουν γίνει 1691 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ενήλικες.

Επίσης, η Κλινική παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (623 μεταμοσχεύσεις), στις παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ