Ο Σωτήρης Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι τον δυσκολεύει το να φορά μάσκα με τις ώρες

Ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί να γίνονται κάθε χρόνο, για προστασία από τις μεταλλάξεις

Must Read

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στις δηλώσεις που έκανε σε μία από τις σπάνιες (πλέον) εμφανίσεις του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς εκτίμησε ότι «δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο κορωνοϊός», ενώ παραδέχθηκε πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιο!

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει. Πότε θα τελειώσει, δεν ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στο διαδικτυακό σεμινάριο, με τίτλο «Covid-19 Vaccines – Moving Forward», που πραγματοποίησε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής την περασμένη Παρασκευή. Όπως πρόσθεσε, η διάρκεια της πανδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η διάρκεια της ανοσίας στον ιό και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον περιορισμό της διασποράς.

Μιλώντας για το απαραίτητο, πια, «αξεσουάρ» όλων των Ελλήνων, την προστατευτική μάσκα, ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι τον δυσκολεύει η εφαρμογή της, καθώς πρέπει να τη φορά 16-18 ώρες την ημέρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επιτυχία των εμβολιασμών και όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα, «θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε».

Το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι, με τα δεδομένα που υπάρχουν, το εμβόλιο καλύπτει μέχρι στιγμής τις μεταλλάξεις που διαπιστώθηκαν πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, στο τραπέζι των επιστημόνων έχουν πέσει και μεταλλαγές για τις οποίες γίνεται συζήτηση αν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο πληθυσμός τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να αποφευχθούν η διασπορά και η ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών του ιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να κάνουν οι πολίτες κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όπως κάνουν για τη γρίπη, ώστε να υπάρχει προστασία από τις μεταλλάξεις!

Σχολιάζοντας το πολυσυζητημένο θέμα της ανοσίας στον κορωνοϊό, ο επιστήμονας είπε ότι είναι «ένας ακόμα αστάθμητος παράγοντας». «Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια, θα τη μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι ότι η ανοσία στον κορωνοϊό αυτόν καθ’ αυτόν σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα οκτάμηνο και, με βάση τη λειτουργική ανοσία, ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια», είπε.

Αναγνώρισε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κινητικότητα του πληθυσμού, όπως, άλλωστε, είχε κάνει και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, λέγοντας πως μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού. Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα, γι’ αυτό παρατηρούνται φαινόμενα μη συμμόρφωσής τους σε αυτά.

Τέλος, δήλωσε πως η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός του πληθυσμού ταυτόχρονα εξασφαλίζουν «έναν χαμηλό και σταθερό αριθμό λοίμωξης, κι έτσι εξισορροπούνται τα αρνητικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This