Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΟΕΝΓΕ: Εξαναγκάζουν γιατρούς σε απλήρωτες υπερωρίες ως «κοινωνική προσφορά» για τον εμβολιασμό

«‘Προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού’ ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ»

Μια σοβαρή καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία μιλά για εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία ιατρών ως «κοινωνική προσφορά» για τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τα γεγονότα έχουν ως εξής: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε επίσημο έγγραφο του διευθυντή Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ) γίνεται αναφορά σε ‘προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού’ ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που γίνεται επιβεβαιώνεται ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως ‘κοινωνική προσφορά (;)».

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία, εκτός των άλλων, αποτελεί ποινικό αδίκημα: «Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει, επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε εξαναγκασμούς και εκβιασμούς σε ειδικευόμενους σε βάρος της εκπαίδευσής τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε για κανένα λόγο τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας. Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους, ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ καταφέρεται εναντίον της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν αναπτύσσει εμβολιαστικά κέντρα και δεν ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά δίνει κρατικά χρήματα στα ΜΜΕ: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “διεκπεραιώσει” το εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς κόστος, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία. Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να ταΐσει με ζεστό κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ για μετάδοση μηνυμάτων που αφορούν στην πανδημία, να προσφέρει δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. ιδιώτες κλινικάρχες), παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως “μέτρα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«ΥΓ: Άραγε οι διάφοροι κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες που διατείνονται περί ‘κοινωνικής προσφοράς υπηρεσίας’ όσον αφορά τους υγειονομικούς, όσον αφορά τους ίδιους τους εαυτούς τους έχουν κάνει κάποια προσφορά του δικού τους παχυλού μισθού που τους καταβάλλεται τακτικά και αδιάλειπτα;», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ