Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας: «Διαβατήριο» ανοσίας μόνο κατόπιν έγκαιρης λήψης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου

«Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων»

Must Read

Το πόσο σημαντικό είναι να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου και, μάλιστα, στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε να «θωρακιστεί» το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου, επισήμανε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19.

H κα Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της, λέγοντας ότι ο -«συγκινητικός»- εμβολιασμός περισσότερων από 70.000 ηλικιωμένων πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες, σημειώνοντας πως, παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι γερασμένο, εντούτοις, ο οργανισμός τους φαίνεται να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Και συνέχισε, τονίζοντας πως η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι άκρως απαραίτητη, καθώς μόνο τότε η αποτελεσματικότητά του υπερβαίνει το 95%. Είναι δε καθοριστική για την προστασία του εμβολιαζόμενου.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας», είπε. «Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

«Παράθυρο» στον εμβολιασμό ευνοεί τη μόλυνση

Στο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις υπάρχει ένα «παράθυρο» που ευνοεί τη μόλυνση από τον ιό, καθώς η ανοσία αρχίζει να επιτυγχάνεται μετά από 12 ημέρες από την πρώτη δόση. Ωστόσο, η νόσηση θα είναι πιο ελαφριά, επισημαίνει η κα Θεοδωρίδου. «Οι περισσότερες αστοχίες είναι στις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, με τον κίνδυνο λοίμωξης να μειώνεται σταθερά μετά τη 12η ημέρα από τον εμβολιασμό», είπε σχετικά, επισημαίνοντας ότι στις περιπτώσεις ατόμων που θα τύχει να νοσήσουν μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, η δεύτερη δόση «θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Τόνισε, επίσης, πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήδη. «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις μεταλλάξεις, η κα Θεοδωρίδου σχολίασε ότι είναι το «όπλο» που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα ισχυρής προσφοράς κατά των μεταλλάξεων, είπε. «Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» και πως «έχουν δημιουργηθεί ομάδες παρακολούθησης».

Έχουν ήδη γίνει 176.689 εμβολιασμοί

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε πως σήμερα έγιναν, μέχρι στιγμής, 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται μέσα στην ημέρα να ξεπεράσουμε τους 17.000. Κατόπιν τόνισε ότι μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί συνολικά, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σήμερα, επίσης, παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 1.415.000 δόσεις. Από την AstraZeneca, εξάλλου, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ από τη Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 105.000 έως τα τέλη Μαρτίου.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εμβολιασμών, με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε καθημερινά τους 7.000 εμβολιασμούς. Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», τόνισε.

Σχετικά με την εστία υπερμετάδοσης που καταγράφηκε σε γηροκομείο στο Μαρούσι, ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως υπήρξε μια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This