Αμοργός: Το νησί από το «Απέραντο Γαλάζιο»

Must Read

Στο ανατολικότερο σημείο των Κυκλάδων, στο νότιο Αιγαίο, βρίσκεται ένα υπέροχο νησί που μοιάζει να προστατεύει τις Μικρές Κυκλάδες. Ο λόγος για την πανέμορφη Αμοργό, το νησί που είδε ο διάσημος σκηνοθέτης Λουκ Μπεσόν, ο οποίος το ερωτεύτηκε τόσο που αποφάσισε να αποθανατίσει για πάντα τις ομορφιές του, στην ταινία του «Απέραντο Γαλάζιο»!

Και πράγματι. Η Αμοργός, με τα καταγάλανα νερά της, τα γραφικά καλντερίμια της, την πανέμορφη Χώρα της, τα μαγικά ηλιοβασιλέματα της και – πάνω από όλα – την ανεπιτήδευτη χαλαρότητα της, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο! Όλοι υποκλίνονται στη  μοναδική γοητεία και στον απόλυτα Κυκλαδίτικο χαρακτήρα της.

Η Αμοργός κατοικείται από τα τέλη της 4ης χιλιετίας προ Χριστού και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Από εκεί πέρασαν σχεδόν όλοι: Μινωίτες, Ναξιώτες, Μιλήσιοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί και Ενετοί, αλλά και κουρσάροι, περιηγητές και χίπις της δεκαετίας του 70. Όλοι άφησαν τα ίχνη τους στο  Κυκλαδίτικο νησί με την άγρια, ακατέργαστη ομορφιά.

Η Αμοργός διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Τα Κατάπολα είναι το κύριο λιμάνι και ο οικισμός τους έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός.  Είναι ένα σημείο που προτιμούν οι επισκέπτες με οικογένειες, σε αντίθεση με τις πιο νεανικές παρέες που επιλέγουν την Αιγιάλη, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, που διαθέτει κάμπινγκ και δύο θρυλικά beach bar, με αιώρες κάτω από τα δέντρα, τραπεζάκια και μουσική μέχρι πρωίας!

Η Χώρα της Αμοργού είναι εκπληκτική! Θεωρείται, εξάλλου, από πολλούς ως η ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων! Χτισμένη στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους του Προφήτη Ηλία, ανάμεσα σε άλλους μικρότερους λόφους, σημείο ιδανικό για να μη φαίνεται από την θάλασσα όταν πλησίαζαν οι πειρατές!

Ο ταξιδιώτης που φτάνει στη Χώρα μαγεύεται με την αρχοντιά της, την αρχιτεκτονική της, τα γραφικά σοκάκια της, τους παλιούς μισογκρεμισμένους ανεμόμυλους της, τις αμέτρητες εκκλησίες της αλλά και το κάστρο της με την μοναδική του θέα!

Στην περιοχή της Αιγιάλης , στο βόρειο τμήμα της Αμοργού, υπάρχουν τα Θολάρια με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις καμάρες και την Αρχαία Αιγιάλη δίπλα, η Λαγκάδα με το μικρούλι εκκλησάκι-παρατηρητήριο της Αγίας Τριάδας και τον ήλιο να δύει πίσω από τη Νάξο, ο Ποταμός με την ωραιότερη θέα στην περιοχή και ο Όρμος με τα ψαροκάικα, τα αλμυρίκια και την απέραντη αμμουδιά.

Στην απόκρημνη πίσω πλευρά της Αμοργού, πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα, βρίσκεται η πιο αγαπημένη παραλία ντόπιων και επισκεπτών, η παραλία της Αγίας Άννας. Σε αυτή την σπάνιας ομορφιάς παραλία, με το άγριο τοπίο και τα γαλαζοπράσινα νερά γυρίστηκε το «Απέραντο Γαλάζιο» που έκανε γνωστή την Αμοργό σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Το νησί όμως διαθέτει και άλλες πανέμορφες παραλίες, όπως εκείνη του Μούρου με τα κρυστάλλινα νερά, τους Αγίους Σαράντα, τις Φοινικιές και την Τυροκόμο κοντά στα Κατάπολα, ενώ από την άλλη πλευρά, με αφετηρία το Ξυλοκερατίδι, προσεγγίζονται ο Άγιος Παντελεήμονας και το Μαλτέζι. Πολύ ιδιαίτερη παραλία είναι η μυτερή βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Παύλου, με το νησάκι Νικουριά – που προσεγγίζεται με καραβάκια – να την αγκαλιάζει, σχηματίζοντας ένα υπέροχο φιόρδ!

Η ενδοχώρα της Αμοργού είναι εξίσου γοητευτική με τις παραλίες της. Ο δρόμος από τη Χώρα οδηγεί στο πάλαι ποτέ Υδρομαντείο του Αιγαίου, εφάμιλλο της Δωδώνης και των Δελφών, με το «λάλον ύδωρ», όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη. Από εκεί συνεχίζει στο χωριό Αρκεσίνη με τον Πύργο της Αγίας Τριάδας του 4ου π.Χ. αιώνα και στην Αγία Παρασκευή με το ξακουστό πανηγύρι.

Το «θαύμα» όμως της Αμοργού είναι το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του Αρχιπελάγους, χτισμένο το 1088, το οποίο μοιάζει σαν να είναι σφηνωμένο κάθετα σε έναν θεόρατο βράχο του όρους του Προφήτη Ηλία, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα! Η μονή φαίνεται μόνο όταν κάποιος κολυμπάει στην παραλία της Αγίας Άννας και αξίζει τον κόπο να ανέβει κανείς τα 300 απότομα σκαλοπάτια για να δει το εσωτερικό της αλλά και την μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Αμοργός συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά, με πλοία που φτάνουν στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη. Επίσης το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τις Μικρές Κυκλάδες, τη Νάξο, την Ίο και την Σαντορίνη, τους θερινούς μήνες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Η Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας
  • Το ναυάγιο στην Κάτω Μεριά
  • Το κάστρο στη Χώρα
  • Ο Πύργος του Γαβρά στη Χώρα
  • Οι βραχογραφίες του Ασφονδυλίτη με τις φιγούρες και την ιστορία ενός ανάπηρου παιδιού από το 1888

Το σήμα κατατεθέν της Αμοργού είναι η ψημένη ρακή με την ασύγκριτη γεύση! Θα τη δοκιμάσετε παντού: σε καφενεία, σε καφέ και μπαρ αλλά και σε ταβερνάκια.

Η Αμοργός παραμένει ένας εναλλακτικός τόπος διακοπών και το αγαπημένο νησί όσων λατρεύουν το κάμπινγκ αλλά και την ανεπιτήδευτη χαλαρότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This