6/7/2022

Ευπατρίδης κάνει δώρο την περιουσία του και 60 αποβατικά στην Ελλάδα!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτού του ανθρώπου

Ο νεότερος βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου Ιάκωβος Τσούνης διαθέτει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Στράτευμα.

Αποδέκτης μιας επιστολής, η ανάγνωση της οποίας του επιφύλασσε μεγάλη έκπληξη και ζωηρή συγκίνηση, υπήρξε χθες ο διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης. Αποστολέας της ήταν ο απόγονος των αγωνιστών του 1821 Λιονταίων και Πετμεζαίων, νεότερος εν ζωή βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (πλαστογράφησε την ταυτότητα του σε ηλικία 16 ετών για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο) διακεκριμένος επιχειρηματίας και εφοπλιστής: Ο 97χρονος σήμερα συνδρομητής της «Εστίας» κύριος Ιάκωβος Τσούνης.

Ο υιός ενός έντιμου δασάρχη δημοσίου υπαλλήλου, γεννηθείς στην Πάτρα το 1925, το δέκατο τρίτο τέκνο μιας πολύτεκνης οικογένειας. Ο άνθρωπος που μεγάλωσε με πατρικές νουθεσίες του τύπου «να μην ξεχνάς τις ρίζες σου» , «να μάθεις να ντρέπεσαι» , «τα λεφτά που έχεις δεν σου ανήκουν».

Ο φάκελος που παρέδωσε στον Διευθυντή της «Εστίας» αγγελιοφόρος του αποστολέα κυρίου Τσούνη περιείχε:

 1. Μια προσωπική επιστολή στον Διευθυντή της εφημερίδας με την οποία, πέρα των επαίνων του για την ποιότητα της εφημερίδας, τον ενημέρωνε για τα συνημμένα έγγραφα προς τον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, στα οποία περιγράφει εν ολίγοις την επιθυμία του να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από την ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν…πεινώντας , της σταδιοδρομίας του», σημειώνει συγκινητικά ο κύριος Τσούνης που υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821»
 2. Προσωπική επιστολή-παρακαταθήκη του ιδίου προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες  με την οποία τονίζει ότι η «ελευθερία που κερδίσαμε με κάθε κόστος ήταν δευτέρας κατηγορίας γιατί ακολουθούμε την ασυδοσία ως ελευθερία και ως Ελευθερία Ελλήνων Πολιορκημένων».
 3. Ένα συνοδευτικό σημείωμα με τα ποσά και τους εξοπλισμούς που δώρισε ο κύριος Τσούνης την τελευταία εικοσαετία στις «Άγιες» όπως τις αποκαλεί Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν τον περασμένο Ιούνιο η «Εστία» ενημερώθηκε για το αστρονομικό ποσό από τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μετά από εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη, αν και εξεπλάγη ευχάριστα, σεβάστηκε τα προσωπικά δεδομένα του δωρητή και τώρα διαθέτη και έκανε αόριστη αναφορά στα μηδενικά του ποσού. Σήμερα όμως και παρά την παροιμιώδη σεμνότητα αυτού του μέγα ευεργέτου ο οποίος ουδέποτε διεκδίκησε τον δημόσιο έπαινο είμαστε υποχρεωμένοι να το αποκαλύψουμε. Και για να μάθει ο ελληνικός λαός από τι πάστα είναι ο κύριος Τσούνης που θεωρεί πως όποιος είναι Έλληνας στην καταγωγή είναι «τιτλούχος» αλλά και για να καταλάβει-ευχόμαστε- τμήμα της επιχειρηματικής τάξης μας τι σημαίνει αθόρυβη ευεργεσία για το έθνος και όχι δημόσιες σχέσεις. Ο κύριος Τσούνης δώρισε λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια στις Ένοπλες δυνάμεις από την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ! Κοντά 7 δις σε παλαιές δραχμές! Χρήματα που δεν του χαρίστηκαν. Ξεκίνησε ως απλός εκτελωνιστής για να φθάσει να αποκτήσει έναν στόλο με 13 εμπορικά πλοία και να διαπρέψει στην ναυτιλία μας. Με αυτά τα ποσά ο κύριος Τσούνης προσέφερε:
  α) 60 αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ
  β) πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ
  γ) Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου
  δ) Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης
  ε) μεγάλη δωρεά που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα
  στ) συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελλόριζο
  ζ) πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ
  η) ανακαίνιση κλινικών 417 Νίμιτς κλπ.
  Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Για τις πράξεις του αυτές του έχει απονεμηθεί ο Πολεμικός Σταυρός Γ τάξεως, ο Αστέρας Αξίας και Τιμής του Υπουργείου Αμύνης, ο βαθμός του Υποστρατήγου επί τιμή με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο χρυσός Λέων του αρχηγείου του ΝΑΤΟ κ.α. Η «Εστία» διερωτάται αν θα έπρεπε να του απονεμηθεί το ανώτατο Προεδρικό Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Εν ζωή!
 4. Σημείωμα της συμβολαιογράφου του Καλλιόπης Μαντζώρου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με τον οποίο τον ενημερώνει σε γενικές γραμμές για το περιεχόμενο της διαθήκης του. Η κυρία Μαντζώρου σημειώνει ότι «σε καιρούς ζοφερούς η προσωπικότητα του εθνικού αυτού ευεργέτη είναι κατά το Γραφικό το φώς εν τη σκότει και σκιά καθημένων».
 5. Επιστολή του ιδίου του κυρίου Τσούνη προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο στην οποία αφού εκφράζει προς τον ίδιο αλλά και προς την πολιτική ηγεσία, τον «άξιον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον άξιον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή» την εκτίμησή του, ενημερώνει ότι «η σύνταξη της δημοσίας διαθήκης μου με την οποία καταλείπω μετά τον θάνατο μου το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη κατατεθεί και αποτελεί πραγματικότητα των διαθέσεων μου δια τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία πολλάκις ομιλήσαμε».
 6. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην συνεισφορά του κυρίου Τσούνη προς την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος αναλαμβάνοντας δαπάναις του τις ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών , σε τόπους που έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Όθρυς), στην Ιαπωνία και τιμήθηκε γι αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Μεγάλης Βρετανίας κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει στην δημιουργία Μουσείου στην γενέτειρα του Αίγιο στο οποίο- υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται μεταξύ άλλων κειμήλια των Λιονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Άγνωστη είναι τέλος η έκταση του κοινωνικού έργου του κυρίου Τσούνη ο οποίος βρίσκεται μια ζωή δίπλα στον πάσχοντα άνθρωπο.

Η «Εστία», ο εκδότης Ιωάννης Φιλλιπάκης και η Διεύθυνση της μετά ταύτα ένα μόνο μπορούν να πουν: Άξιος της πατρίδας! Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτού του ανθρώπου.

Ευχόμαστε το παράδειγμα του να ακολουθήσουν και οι νεότερες γενιές. Εκείνος δικαίωσε το πέρασμα του από την ζωή. Εμείς να δούμε τώρα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επεισόδια και δακρυγόνα στα Εξάρχεια

Βραδιά έντασης στα Εξάρχεια με μολότοφ, δακρυγόνα και ζημιές, ενώ και ένα αυτοκίνητο κάηκε.Όλα...

Ξέσπασε πυρκαγιά στην Κορυφή Ηλείας

Η νύχτα μπορεί να έπεσε, αλλά εξακολουθούν να ξεσπούν πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη εκείνη...

Ντροπή: Σκισμένη η ελληνική σημαία στο δημαρχείο της Πάτρας

Στο δημαρχιακό μέγαρο της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος, η ελληνική σημαία δεν κυματίζει, απλώς...

Το Υπουργείο Υγείας στέλνει αντιικά φάρμακα στα νησιά που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων Covid-19

Την ώρα που «ειδικοί» δηλώνουν πως δεν ανησυχεί τους κυβερνώντες η έξαρση των κρουσμάτων...

Ράκος η μάνα του 23χρονου Νίκου στην κηδεία – Αύριο αποχαιρετούν την 15χρονη Ελίσα

Κανείς δεν βρίσκει λόγια να παρηγορήσει τους γονείς των δύο νέων παιδιών που βρήκαν...

Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή αλλοδαπού υπόπτου για εμπρησμό!

Σε εξέλιξη παραμένει, δυστυχώς, η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό,...

Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για επαναφορά μέτρων – Διαφωνούν ακόμη και για τις μάσκες!

Οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά οι κυβερνώντες θεωρούν «φυσιολογική» τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές

Ξέσπασε φωτιά και στη Τζια

Πριν λίγα λεπτά ξέσπασε φωτιά στο βόρειο τμήμα της Τζια.Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση,...

Θάνατος 14χρονης στο Βόλο: «Μας έχει φύγει όλη η ζωή» δηλώνει ο πατέρας της Ελένης

Απαρηγόρητος ο πατέρας της 14χρονης Ελένης Γαλάνη από το Βόλο, η οποία άφησε την...

«Τον βρήκα νεκρό με το όπλο στη μπανιέρα» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 35χρονου Ανέστη που αυτοκτόνησε

Οδύνη και θρήνο προκάλεσε η είδηση ότι ο 35χρονος Ανέστης Αντωνόπουλος, ένας από τους...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Κατέρρευσε ο Μητσοτάκης στο ευρωκοινοβούλιο δείχνοντας το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Επιβεβαιώθηκε η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος...

Νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδοτήσεις σε όλους τον Ιούλιο χωρίς κριτήρια – 200 ευρώ θα πάρει κάθε νοικοκυριό

Σήμερα κλείνει η πλατφόρμα του Power Pass για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση ώστε να λάβουν έως και 600 ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ