Η Ελλάδα έτοιμη να πει «ΟΧΙ» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική ετοιμάζει ένα εξελιγμένο εμβόλιο που θα «σκοτώνει» και μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Must Read

Την αποτροπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για τη νόσο Covid-19 σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δύσκολα θα αποκλίνουν από τις αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι συνάδελφοι τους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία και Βέλγιο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των ρυθμιστικών αρχών ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στα άτομα 65 ετών και άνω, καθώς αυτά κρίνονται από πολλούς ρυθμιστικούς φορείς ως ανεπαρκή (μικρός ο αριθμός των άνω των 65 ετών που έλαβαν το εμβόλιο στο πλαίσιο των κλινικών μελετών, ώστε να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του στην τρίτη ηλικία).

Ως εκ τούτου, η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών. Αυτό, ενδεχομένως, να σημαίνει και πως το υπουργείο, με τη σειρά του, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων.

Εμβόλιο που «σκοτώνει» τις μεταλλάξεις ετοιμάζει η AstraZeneca

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ετοιμάζουν το εμβόλιο της «επόμενης γενιάς» κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο θα προστατεύει και από τις μεταλλάξεις του!

Μάλιστα, με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και τις μεταλλάξεις του «αόρατου εχθρού» να αυξάνονται διαρκώς, στην AstraZeneca τονίζουν πως στοχεύουν το νέο αυτό εμβόλιο να είναι έτοιμο το φθινόπωρο, ώστε να προλάβουν την έλευση του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της εταιρείας Μενέλαος Πάγκαλος, καθώς, όταν ερωτήθηκε αν η AstraZeneca μπορεί να παραγάγει εμβόλιο της επόμενης γενιάς κατά των νέων παραλλαγών του ιού, απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε κάτι έτοιμο το φθινόπωρο, άρα εντός του έτους», είπε προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την εργαστηριακή έρευνα και τις κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου. «Στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα», δήλωσε το στέλεχος της AstraZeneca κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της περισσότερο μολυσματικής παραλλαγής που εντοπίσθηκε στη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Andrew Pollard, διευθυντής του Τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This