Τετάρτη 4/8/2021

«Φρένο» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 55 και στο Βέλγιο!

Ανεπαρκείς οι κλινικές έρευνες που έγιναν σε ηλικιωμένους

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που βάζουν φρένο στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικιωμένους! Ο λόγος; Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Μετά την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας, που συστήνει η  χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, η Γαλλία με τη σειρά της, δεν συστήνει το εμβόλιο στις ηλικίες άνω των 65. Όχι στο εμβόλιο για τους άνω των 65 ετών έχουν πει έως τώρα και η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Αντίστοιχη θέση πήρε σήμερα και το Βέλγιο, με τον υπουργό Υγείας Frank Vandenbroucke να δηλώνει ότι το ανώτατο συμβούλιο υγείας της χώρας, έχει προτείνει ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 55 ετών.

Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου επανεξετάζει τη στρατηγική εμβολιασμού, αφού στον αρχικό σχεδιασμό, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγούνταν με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες. Αν και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες άνω των 18, τώρα γίνεται γνωστό ότι η έλλειψη στοιχείων προστάζει επιφύλαξη και προσοχή για τους ηλικιωμένους. Οι έρευνες της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπεριέλαβαν μόλις έναν μικρό αριθμό ηλικιών στις κλινικές δοκιμές.

«Εάν δεν είστε σίγουροι…»

«Το ανώτερο συμβούλιο υγείας λέει πολύ ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών. Αλλά λέγεται επίσης ότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα σήμερα για να πούμε με βεβαιότητα ότι λειτουργεί τόσο καλά σε ηλικιωμένους. Εάν δεν είστε σίγουροι, τότε η συμβουλή είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 55 ετών. Είναι μια προκαταρκτική συμβουλή. Ίσως θα έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα σε λίγες εβδομάδες. Προς το παρόν το παίρνουμε ασφαλές. Φυσικά, τα εμβόλια από το AstraZeneca θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις» δήλωσε ο Frank Vandenbroucke.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ