Δευτέρα 26/7/2021

ΔΣΑ: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ

Ζητά επίσης άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων και οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασής του ζητεί, μεταξύ των άλλων, την άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, ενώ αποφάσισε την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών ως προς το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ, εφόσον η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ δεν παράσχει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του ΔΣΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

Άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) αποτελεί πλέον αδήριτη αναγκαιότητα. Η λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική πολιτεία και ένα κράτος δικαίου. Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία υπονομεύεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που χρήζουν μείζονος προστασίας, για τους οποίους η Δικαιοσύνη είναι το ύστατο καταφύγιο, μένουν απροστάτευτοι (π.χ. κρατούμενοι, το καθεστώς κράτησης των οποίων παρατείνεται, διατροφές ανηλίκων, συζύγων, εργατικές αξιώσεις, εκμισθωτές έναντι υπερήμερων μισθωτών κ.ο.κ.). Οίκοθεν νοείται ότι η επαναλειτουργία θα συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία υγειονομικά και δικονομικά μέτρα (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των δικαστικών αιθουσών, χρήση μάσκας κ.λπ.)

Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΟΑΕΔ ν. 3896/2011

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν έχει παράσχει τις αναγκαίες πληροφορίες για τα ποσά που εισέπραξαν και τα ποσά που απέδωσαν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις αυτού και πρώην ΕΤΑΑ, στον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ ν. 3986/2011, ο οποίος έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, επί 9 συναπτά έτη, σε συνέχεια του αιτήματος λογοδοσίας που υποβλήθηκε προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (το οποίο δεν έχει εισέτι απαντηθεί), το ΔΣ του ΔΣΑ, αποφάσισε να υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, εφόσον δεν παρασχεθούν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον e-ΕΦΚΑ, μετά της ταχθείσης προθεσμίας.

Η σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς ανατέθηκε στην επιτροπή που συγκροτήθηκε δυνάμει της από 11/12/2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Φώτη Κωτσή και τους συμβούλους Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Μεθόδιο Ματαλιωτάκη και Θέμη Σοφό).

Οικονομική ενίσχυση δικηγόρων

Το δικηγορικό σώμα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και την υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης του λειτουργήματός τους. Η μέχρι σήμερα στάση της πολιτείας, η οποία συστηματικά παλινωδεί και κωφεύει έναντι των δικαίων αιτημάτων του σώματος, είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα στις βασικές βιοτικές της ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την καταβολή του χορηγήματος των 400 ευρώ, το οποίο προέρχεται από χρήματα των συναδέλφων και ως εκ τούτου δεν συνιστά καν κρατική ενίσχυση.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΔΣΑ, πέραν της άμεσης καταβολής του χορηγήματος των 400 ευρώ, εμμένει στο υφιστάμενο διεκδικητικό πλαίσιο για την χορήγηση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, καθ’ όμοιο τρόπο με τις λοιπές πληγείσες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και στη θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, όπως αυτές έχουν παγίως διατυπωθεί στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του σώματος (βλ. την απόφαση της 21.12.2020).

Έγκαιρη έκδοση των ΚΥΑ

Το ΔΣ του ΔΣΑ, αφουγκραζόμενο την ομόθυμη διαμαρτυρία του συνόλου των δικηγόρων αλλά και των λοιπών λειτουργών της Θέμιδας, ζητεί μετ’ επιτάσεως να σταματήσει επιτέλους η εβδομαδιαία νομοθέτηση (για όσο χρόνο διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα λόγω Covid-19), την οποία πληροφορούμεθα τελευταία στιγμή (εντός του Σαββατοκύριακου) με άμεση εφαρμογή την 06.00 της Δευτέρας. H εκάστοτε ΚΥΑ πρέπει να εφαρμόζεται την εκάστοτε προσεχή Τετάρτη, ή κατ’ ελάχιστον, Τρίτη, προκειμένου να αποτρέπονται οι εβδομαδιαίοι αδικαιολόγητοι αιφνιδιασμοί.

Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση του ψηφίσματος της Ολομέλειας στον πρωθυπουργό

Ο ΔΣΑ θα συμμετάσχει, από κοινού με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στην παράσταση διαμαρτυρίας και στην επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό. Ήδη έχουν συλλεγεί 9.000 υπογραφές εναντίωσης από Αθηναίους δικηγόρους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ