«Νομικά άστοχες» χαρακτηρίζει τις όποιες συνδέσεις της αποφυλάκισης Κορκονέα με το νέο Ποινικό Κώδικα η δικηγόρος Βάσω Πανταζή, η οποία παρίστατο ως μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Κορκονέα στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, σε πρώτο βαθμό, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας.
Με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από δικηγόρους για το θέμα η κ. Πανταζή, μιλώντας στο dikastiko.gr, εξηγεί πως:
- Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν αποφυλακίστηκε με καμία ευεργετική διάταξη του νέου ποινικού κώδικα!
- Η αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης που σπάει τα ισόβια και με τον παλιό κώδικα στο άρθρο 83παρ.1αΠΚ προβλέπει πλαίσιο ποινής από 10-20 χρόνια, επομένως η ποινή καθείρξεως των 13 ετών, θα μπορούσε να επιβληθεί και με τον παλιό κώδικα.
- Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στην Άμφισσα, είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό για τον πρότερο έντιμο βίο, όχι γιατί δεν δέχτηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε ζήσει μέχρι την τέλεση της πράξης έντιμη ζωή, αλλά γιατί σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το 2010, «δεν είχε επιδείξει θετική επωφελή δράση για την κοινωνία». Μια νομολογία που στοίχειωσε πολλούς κατηγορούμενους και που εκατοντάδες δικαστήρια της χώρας ακολούθησαν και εκατοντάδες άλλα την απέρριψαν, διότι το ελαφρυντικό αυτό ο νομοθέτης το θέσπισε για τον απλό έντιμο άνθρωπο και είχαμε φτάσει στο σημείο, αν δεν ήσουν ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής να στερείσαι του ελαφρυντικού.
- Η αντικατάσταση της λέξης «έντιμος» με το σύννομος ουδόλως αφορά τον εν λόγω κατηγορούμενο σύμφωνα με τα παραπάνω.
- Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει εκτίσει 10 και πλέον χρόνια πραγματικής και σχεδόν 20 ευεργετικής έκτισης.
- Και με τον παλιό κώδικα σε κάθε ανθρωποκτονία δεν επιβαλλόταν απαραιτήτως ποινή ισόβιας κάθειρξης.
- Σύμφωνα με την αρχή της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων ο Έλληνας Δικαστής δεν υπακούει παρά μόνο στην συνείδηση του.
Η δικηγόρος Βάσω Πανταζή καταλήγει αναφέροντας πως θα πρέπει «να σταματήσουμε, λοιπόν, να διαβάζουμε τους νόμους είτε με Συριζαίικα είτε με Νεοδημοκρατικά γυαλιά και να αφήσουμε τα αρμόδια όργανα να κρίνουν το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφαση».