Τετάρτη 16/6/2021

Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέα 25ετή σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold

Οι κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής παραμένουν διχασμένοι

Σε πανηγυρικούς τόνους, η κυβέρνηση υπέγραψε με την καναδική Eldorado Gold τη νέα 25ετή σύμβαση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, την οποία, όμως, δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, στη δημοσιότητα.

Έτσι, η κοινή γνώμη και κυρίως οι κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής, που παραμένουν διχασμένοι, θα πρέπει να περιμένουν έως την κατάθεσή της, με σκοπό την κύρωση, στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο αφορά συνολικές επενδύσεις ύψους 3,1 δισ. δολαρίων (2,6 δισ. ευρώ) έναντι 1,4 δισ. δολαρίων (1,2 δισ. ευρώ) του προηγούμενου σχεδίου. Εκτιμάται, επίσης, ότι οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξάνονται σε 3.070 έναντι 1.650 σήμερα, με πρόβλεψη την περίοδο της κατασκευής να προστεθούν παροδικά επιπλέον 900.

Στο νέο σχέδιο η εταιρία δεσμεύεται για την υλοποίηση επενδύσεων και έργων ύψους 67.000.000 ευρώ για την τοπική κοινωνία, ενώ τα πρώτα έργα, ύψους 13.000.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθούν εντός των πρώτων πέντε ετών.

Κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι και η τροποποιημένη σύμβαση θα πρέπει να περάσει εκ νέου από την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν σκέλη που εκφεύγουν όσων είχε «απαιτήσει» με προηγούμενες αποφάσεις του το ανώτατο δικαστήριο. Σημείο αιχμής αποτελεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο χρυσός δεν θα παράγεται στην Ελλάδα, αφού προβλέπεται μέσα σε διάστημα 12-24 μηνών η εταιρία να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγής, με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού στη χώρα μας.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστο Μπαλάσκα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ