Τρίτη 11/5/2021

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη μη χρήση του αριθμού 112 – Η κυβέρνηση θόλωσε με την πρώτη χιονόπτωση!

Το επιτελικό κράτος για γέλια και για κλάματα

Εικόνες απόλυτου χάους επικρατούν σε όλη τη χώρα λίγες μόλις ώρες αφότου έπεσαν τα πρώτα χιόνια, με το επιτελικό κράτος, το οποίο επί μέρες καυχιόταν πως έχει προετοιμαστεί για τις έκτακτες ανάγκες που θα προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», να «λάμπει» διά της απουσίας του.

Για ακόμη μία φορά το 112, που με τόση θέρμη ο πρωθυπουργός έχρισε ως «σημαία» προεκλογικά, δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα χθες τα ξημερώματα χιλιάδες οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν ενημερώθηκαν για τη διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Όσο για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε και πάλι «του κεφαλιού του», καθώς όχι μόνο αποφάσισε για λίγο χιόνι να χωρίσει αιφνιδιαστικά τη χώρα στα δύο στις 5.30 τα ξημερώματα, αλλά δεν έδωσε ούτε επαρκής εξηγήσεις για την απόφασή του αυτή, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους πολίτες που έμειναν για ώρες στα οχήματά τους.

Η απογοητευτική εικόνα με την οποία κλήθηκε ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει τα πρώτα ακραία καιρικά φαινόμενα της χρονιάς αποτυπώνεται έντονα και στην ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των ιθυνόντων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος προσπάθησε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, να επιρρίψει την ευθύνη για το μποτιλιάρισμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που δεν ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες χάους που επικράτησαν στην εθνική οδό και τη μη χρήση του 112, ανέφερε πως αυτός δεν χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, παρά μόνο όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Οι ισχυρισμοί του διαψεύδονται περίτρανα από το ΦΕΚ, όπου δημοσιεύεται ο «Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης, στελέχωσης και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ, η μονάδα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για «τη, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από ή όπου εξελίσσονται φυσικές, τεχνολογικές ή άλλου είδους καταστροφές».

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως τα μεγάλα λόγια περί καλύτερου συντονισμού που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τους κραδασμούς των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το 112 δεν λειτουργεί προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες, καθώς κάτι ανάλογο έγινε και το καλοκαίρι, όταν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στην Εύβοια έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Μάλιστα, τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε πως δεν εστάλη μήνυμα στους πολίτες από το 112 διότι σε περίπτωση που ζητούσε εκκένωση θα πέθαιναν περισσότεροι άνθρωποι.

Τέλος, προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της χώρας, με τους πολίτες να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους με πολικές θερμοκρασίες, χωρίς ρεύμα, ακόμη και για 20 συνεχόμενες ώρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ