Νέα παράταση, έως το τέλος Δεκεμβρίου, δίνεται για τη διευθέτηση του Κτηματολογίου με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.
Από τη ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, για τους οποίους οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληγαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του καθημερινή εφημερίδα.
Με αυτή τη ρύθμιση, λοιπόν, οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν ξανά τις περιουσίες τους έως το τέλος του χρόνου (31 Δεκεμβρίου 2020). Πρόκειται για τις 21 περιοχές, για τις οποίες η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για τις 14, που έληξαν μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.
Τι γίνεται με τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Οριζόντια παράταση ενός χρόνου δίνεται για όσες ιδιοκτησίες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά στην υπηρεσία, αλλά δεν δηλώθηκαν από κανέναν. Δηλαδή, για όσα δεν βρέθηκε κανείς ιδιοκτήτης να δηλώσει το δικαίωμά του σε αυτά. Τα συγκεκριμένα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου. Ωστόσο, με τη ρύθμιση, πλέον, τα προγράμματα γι’ αυτά θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου, όταν και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.
Για τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999, ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο, εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσμίας συν 1 της παράτασης), ενώ, για τα προγράμματα από το 2008 και μετά, ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο που δημοσίευσε το θέμα, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017, περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν μετέωρα.