Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Μαρουσάκης: Νέος χιονιάς ενδέχεται να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου

Δεξαμενές της ατμόσφαιρας γεμάτες ψύχος καραδοκούν πάνω από τη γηραιά ήπειρο

Μπορεί τις επόμενες ημέρες ο καιρός να θυμίζει άνοιξη, ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα ψύχους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Όπως έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, οι δεξαμενές της ατμόσφαιρας πάνω από τη γηραιά ήπειρο έχουν γεμίσει με αρκετό ψύχος, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, καραδοκεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεχυθεί και να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, πολικές αέριες μάζες θα κατευθυνθούν προς τη νότια Ευρώπη, σχηματίζοντας ένα χαμηλό βαρομετρικό στα δυτικά θαλάσσια τμήματα της Ελλάδας. Αυτό, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, θα οδηγήσει τη χώρα μας σε βαρυχειμωνιά, με τα χιόνια να επηρεάζουν για άλλη μια φορά και πεδινές περιοχές και τον υδράργυρο να κατρακυλάει ακόμη και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Νοτιάδες και αφρικανική σκόνη

Το δεύτερο σενάριο που δίνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνει πως οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις δεν θα εξαπλωθούν τόσο νότια, με αποτέλεσμα οι πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση το χαμηλό βαρομετρικό θα σχηματιστεί προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου κι έτσι η χώρα μας θα επηρεαστεί με νοτιάδες, αφρικανική σκόνη και βροχές, ικανές να προκαλέσουν προβλήματα.

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να εξαπλωθούν πολύ νότια και να καλύψουν τη δυτική – κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα ωθήσει τις πολικές αέριες μάζες προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σχηματίζοντας ένα χαμηλό βαρομετρικό προς την Κύπρο, οπότε η χώρα μας θα δεχτεί ξηρό κρύο και με σύντομη διάρκεια, χωρίς κάτι το ανησυχητικό.

  • Δείτε την ανάρτηση του Κλ. Μαρουσάκη:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ