Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Απόλυτο χάος στον ΕΦΚΑ με τις εισφορές των μηχανικών: Αντί για εκπτώσεις, χρέη!

Ο ΕΦΚΑ υπερχρέωσε  τους νέους επιστήμονες

Αντί να έχουν τη νομοθετημένη έκπτωση, βρέθηκαν… χρεωμένοι εκατοντάδες νέοι επιστήμονες εξαιτίας του απόλυτου χάους που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.

Ο λόγος είναι ότι, ενώ για τους νεοεισερχόμενους ισχύει ότι κατά την πρώτη πενταετία καταβάλλουν εισφορές ύψους 126 ευρώ μηνιαίως, η αδυναμία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να διεκπεραιώσει έστω και τις στοιχειώδεις λειτουργίες είχε ως αποτέλεσμα να καταταχθούν στην πρώτη ασφαλιστική κλάση και να τους καταλογιστούν εισφορές 210 ευρώ τον μήνα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε νέους μηχανικούς, οι οποίοι, αν και έκαναν έγκαιρα αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ, αυτή καταχωρίστηκε πολλούς μήνες αργότερα, όταν και είχε εκπνεύσει η προθεσμία που έχουν όλοι οι μη μισθωτοί ώστε να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταταγούν αυτόματα στην πρώτη κατηγορία (των 210 ευρώ το μήνα).

Επιπρόσθετα, όταν έλαβαν τα ειδοποιητήρια, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν την υπο-κατώτατη εισφορά των 126 ευρώ μηνιαίως, αλλά έπρεπε να καταβάλουν και τη διαφορά, που φτάνει έως τα 1.080 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά.

Για το θέμα αυτό έχει αποστείλει επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός από τις 21 Ιανουαρίου 2021, αλλά, αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας, δεν έχει δοθεί λύση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ