Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Όργιο εγκληματικότητας και ασυδοσίας στη «Μόρια» της Αθήνας – Οι κάτοικοι είναι «εγκλωβισμένοι» και υποφέρουν

Με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ. και του Δήμου Αθηναίων το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα έγινε… Καμπούλ

Σε νέα «Μόρια» μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς το κέντρο της πόλης των Αθηνών, με τις εφαρμοζόμενες από το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Δήμο Αθηναίων πολιτικές.

Ολα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που μετέτρεπαν το πρώην Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ακριτική Λέσβο σε όνειδος για τη χώρα μας έχουν μεταφερθεί στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας, με τους κατοίκους του να βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» και να υποφέρουν τα πάνδεινα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους κατοίκους της Μόριας.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, με την ανοχή που ο Δήμος Αθηναίων αλλά και πλήθος άλλων αρμόδιων Αρχών δείχνουν στη δράση των διάφορων ΜΚΟ αλλά και των εγκατεστημένων σε δομές και διαμερίσματα αλλοδαπών, η περιοχή τους μετατρέπεται σε ένα απέραντο γκέτο με κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές. Δομές υπερπλήρεις από μετανάστες, χωρίς κανέναν έλεγχο, διαμερίσματα και πολυκατοικίες που μισθώνονται μαζικά, τόσο από προγράμματα που «τρέχει» το ελληνικό κράτος όσο και από… ιδιώτες από το εξωτερικό, και μια εντελώς άναρχη και ακανόνιστη λειτουργία καταστημάτων, στα οποία δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας, δημιουργούν ένα πλαίσιο που θυμίζει έντονα τα «χειρότερα» της Μόριας.

Η Αστυνομία στις περισσότερες των περιπτώσεων, «θεατής», καλεί τους κατοίκους να κοιτούν τη… δουλειά τους και προσπαθεί να τους αποτρέπει να καταγγέλλουν όσα συμβαίνουν δίπλα τους! Σαν κάποιοι να έχουν πάρει την απόφαση ότι το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα των Αθηνών θα μετατραπεί σε μια απέραντη… Καμπούλ! Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από ερώτηση που έκανε στον υπουργό Μετανάστευσης ο τότε βουλευτής Α΄ Αθηνών και νυν υφυπουργός, Αγγελος Συρίγος, το πρόγραμμα ESTIA II, για το οποίο στόχος (σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου) είναι η αύξηση των θέσεων από 25.000 σε 40.000 μέσα στο 2021, επικεντρώνεται στην Αθήνα, η οποία συγκεντρώνει περίπου το 60% των θέσεων της επικράτειας. 188 διαμερίσματα (21,3% του συνόλου αυτών του 6ου και 11,6% του συνόλου του Δήμου Αθηναίων) με 903 φιλοξενούμενους (21,5% του συνόλου αυτών του 6ου και 12,1% του συνόλου του Δήμου Αθηναίων) βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Από τα 1.622 διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στον Δήμο Αθηναίων περίπου το 54% βρίσκεται στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Από τους 7.450 ωφελούμενους μουσαφιραίους στον Δήμο Αθηναίων, περίπου 56% βρίσκονται στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Ανω και Κάτω Κυψέλη, πλατεία Αττικής.

«Πανηγύρι» από ΜΚΟ και παιδόφιλους!

Το πανηγύρι των ΜΚΟ που στήνουν «δομές» φιλοξενίας μεταναστών διάφορων κατηγοριών συνεχίζεται ασταμάτητο στην ευρύτερη περιοχή, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για ακόμη περισσότερες αφίξεις μεταναστών και επιτείνοντας το πρόβλημα της γκετοποίησης. Το χειρότερο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι με τους οποίους επικοινώνησε η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι ότι στις συγκεκριμένες δομές δεν τηρείται ούτε το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για τη λειτουργία τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παρότι πρέπει να υπάρχει φύλακας που μένει το βράδυ, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δομής «ανηλίκων – ενηλίκων», όπως τη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, καθώς κατά περίεργο τρόπο στις δομές «ανηλίκων» δικαιούνται να μένουν ενήλικοι, ηλικίας μέχρι 21 ετών, γύρω από την οποία γίνονται τα μύρια όσα, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει ρόλο… θεατή.

Πολλές… συμπτώσεις

Το συγκεκριμένο κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται η δομή, μέχρι πριν από κάποια χρόνια λειτουργούσε ως παράνομο τζαμί, αναδεικνύοντας μια περίεργη αλληλουχία «συμπτώσεων». Η δομή, της οποίας η διαχείριση τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ήταν στην ευθύνη της ΜΚΟ SolidarityNow, δημιουργεί σωρευτικά προβλήματα για τους γείτονες.

Ενα κτίριο κατεστραμμένο εντελώς στο εσωτερικό, με τις πόρτες να κρέμονται και στο οποίο μπορεί καθένας να μπει αφού δεν υπάρχει ουδεμία φύλαξη. «Ενα από τα πιο σοκαριστικά γεγονότα», περιγράφει γείτονας της δομής, «ήταν όταν με φώναξαν δύο παιδάκια, τα οποία εμφανώς ενήλικος από τη δομή προσπαθούσε να πείσει να βγάλουν τις μπλούζες τους». Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση. Γείτονες της δομής με ανήλικη κόρη αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν προστατευτικό αδιαφανές πλέγμα, καθώς, όταν το κορίτσι έβγαινε στο μπαλκόνι, κάποιοι στο μπαλκόνι της δομής αποφάσιζαν να «αυτοϊκανοποιηθούν».

Παρά τις σχετικές καταγγελίες όσο τουλάχιστον γνωρίζουν οι καταγγέλλοντες δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των δραστών. Εντύπωση προκαλούν και οι καταγγελίες ότι το καλοκαίρι, όταν δεν υπήρχε το lockdown, πλησίον της δομής λειτουργούσε ένα υπαίθριο παζάρι σάρκας, με ανθρώπους με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες να περιμένουν διαμένοντες από τη δομή ανηλίκων σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να φύγουν μαζί τους προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για όποιον αντιδρά, είτε σε τέτοιου είδους καταστάσεις είτε στη «συνεχή όχληση», οι απειλές εκ μέρους των διαμενόντων στη δομή «δίνουν και παίρνουν», ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα αυτοκίνητα ανθρώπων που ήλθαν σε αντιπαράθεση έγιναν στόχος βανδαλισμών. Από πλευράς της «διαχείρισης» της δομής, όποιες προσπάθειες κι αν έγιναν δεν δείχνουν να έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Ακόμη και οι παρεμβάσεις του «κοινωνιολόγου» δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Αραβικός δρόμος η Αχαρνών

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και με την «εμπορική δραστηριότητα» των αλλοδαπών. Η Αχαρνών, όπως περιγράφουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κάτοικοι της περιοχής, είναι πλέον ένας αραβικός δρόμος, ενώ η κατάσταση αρχίζει να επεκτείνεται και στην Πατησίων.

Κάποιοι «πονηροί», εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι πλέον καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να λειτουργήσουν απλά με μια γνωστοποίηση προς τον Δήμο Αθηναίων της λειτουργίας τους, έχουν στήσει μια «βιομηχανία» παρανομίας, παραβιάζοντας κάθε κανόνα. Από τότε που απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και δεν υπάρχει προέγκριση αλλά οι υπηρεσίες πάνε να ελέγξουν μετά τη λειτουργία του καταστήματος, το κρυφτούλι μεταξύ Αρχών και «επιχειρηματιών» δίνει και παίρνει.

Ακόμη και όταν κρατικές υπηρεσίες εντοπίζουν πλήθος παρανομιών και βεβαιώνουν πρόστιμα για ακατάλληλα προϊόντα, έλλειψη αδειών, έλλειψη πιστοποιητικών υγείας και ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας, αυτό που γίνεται είναι ότι η επιχείρηση κλείνει με το ένα όνομα και ανοίγει με το άλλο. Ακόμη και όταν φορείς όπως η Περιφέρεια κινητοποιούνται και κάνουν ελέγχους, βεβαιώνοντας με συνεχείς εκθέσεις το πρόβλημα, ο Δήμος Αθηναίων (παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των κατοίκων) συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Με την κατάσταση μάλιστα να έχει γίνει ακόμη χειρότερη τους τελευταίους μήνες, παρά και την παραδοχή του δημάρχου ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Φαίνεται όμως ότι για τον κ. Μπακογιάννη οι «εκλεκτικές του συγγένειες» με παράγοντες της διαχείρισης του Μεταναστευτικού τον αποτρέπουν να παίξει τον ρόλο που άλλοι τοπικοί άρχοντες αναλαμβάνουν, αυτόν την προστασίας της περιοχής τους.

Ενοικιάζουν μπαλκόνια και ταράτσες

Εκτός από τις ανεξέλεγκτες δομές φιλοξενίας, σημαντικότατο πρόβλημα για τους κατοίκους του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών αποτελεί και η μαζική ενοικίαση διαμερισμάτων από αλλοδαπούς, είτε αυτά ανήκουν σε κάποιο «πρόγραμμα» είτε όχι.  Δεκάδες μετανάστες στοιβάζονται όχι απλά σε διαμερίσματα αλλά σε μπαλκόνια, ταράτσες και ακάλυπτους χώρους, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων. Μάλιστα, τελευταία τάση είναι να ενοικιάζονται πλέον ολόκληρα κτίρια. Κινέζοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν διαμερίσματα στην περιοχή για να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» ή ως επένδυση μιμούνται τον κ. Παπαδημούλη και τα νοικιάζουν σε ΜΚΟ ή σε κάποιους μετανάστες.

Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας που να τηρεί τους βασικούς όρους και κανόνες. Ενα διαμέρισμα νοικιάζεται σε ένα πρόσωπο και αυτός το υπενοικιάζει σε αρκετούς άλλους, με αποτέλεσμα να μένουν πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν εντός του πλαισίου ακόμη και της βασικής «υγιεινής». Κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις συνθήκες που επικρατούν εντός των διαμερισμάτων αυτών.

Ούτε κρεβάτια

Ακόμη και τα κρεβάτια είναι απ’ ό,τι φαίνεται είδος πολυτελείας, καθώς κάποιοι φεύγοντας τα παίρνουν μαζί τους αφήνοντας τους επόμενους να κοιμούνται σε χαλιά. «Δεν έχουν έπιπλα.. κρεβάτια, δεν τηρείται καμία προδιαγραφή» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κάτοικος της περιοχής, που σημειώνει ότι αυτό παραβιάζει τα ίδια τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την ενοικίασή τους και έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τηρούνται σε καμία περίπτωση, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να μετατρέπεται σε έναν «καταυλισμό» όπου το αδιάκοπο πηγαινέλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν.

Αυτό που επικρατεί, τονίζεται από τους κατοίκους, είναι ένα συνεχές χάος που οδηγεί στα όρια τους εναπομείναντες Ελληνες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παρακολουθούν την γκετοποίηση της περιοχής στην οποία μεγάλωσαν και έχουν τα σπίτια τους.

Κανείς δεν λέει πόσοι είναι και πού μένουν

Στις 9 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Α΄ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος κατέθεσε έγγραφη ερώτηση στη Βουλή, στους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταρακη. Σε αυτή ζητά απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία:
– Πόσοι είναι οι καταγεγραμμένοι μετανάστες και πόσοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στον Δήμο της Αθήνας;
− Πόσες και ποιες είναι οι δομές φιλοξενίας και φροντίδας για πρόσφυγες και μετανάστες που υπάρχουν στο Δήμο της Αθήνας;
− Σε ποιες περιοχές αλλά και πόσα είναι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων στέγασης προσφύγων και αιτούντων ασύλου στον Δήμο Αθηναίων;
− Πόσοι μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην πρωτεύουσα την τελευταία πενταετία;
− Πόσες και ποιες είναι οι νόμιμες ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και δρουν στην πρωτεύουσα και ιδιαίτερα στον Δήμο της Αθήνας;
− Ποιο είναι το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων για την αποσυμφόρηση των βεβαρημένων περιοχών του Δήμου της Αθήνας;
− Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία που να έχει στα χέρια του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να συνδέουν μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα με τρομοκρατικές ή άλλες ακραίες οργανώσεις;

Σιγή ασυρμάτου…

Δυστυχώς οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Η βιασύνη της κυβέρνησης να «κλείσει» τη Μόρια και να επισπεύσει τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη από τη δημιουργία νέων παρόμοιων καταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η «εύκολη επιλογή» να αποβιβαστούν στην ήδη καταπονημένη περιοχή του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος ενέτεινε το πρόβλημα, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις. Γεγονός που αποτυπώνεται και στην «γκρίνια» του συνόλου των βουλευτών της συμπολίτευσης της περιοχής για το συγκεκριμένο ζήτημα στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στις… κόντρες με τον Δήμο Αθηναίων που δείχνει να λειτουργεί περισσότερο ως «διεκπεραιωτής» των ΜΚΟ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ