Lockdown: Παράταση μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και σχολεία

Must Read

Και το σκληρό lockdown καλά κρατεί. Οι παρατάσεις δίνουν και παίρνουν, το ΕΣΥ ασφυκτιά, η αγορά και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ωστόσο ο αττικός ουρανός παραμένει «συννεφιασμένος» χωρίς κανένα δείγμα ότι κάτι μπορεί να ξεκινήσει να ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021.

Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Το ισχύον lockdown θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση θέλει παράταση των μέτρων και τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων και για την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021. Θεωρητικά θα παίξει ρόλο η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, ουσιαστικά όμως ο φόβος συνωστισμού και μετακινήσεων τις Αργίες, καθιστά σαφές ότι τα lockdown θα είναι σε ισχύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ της προηγούμενης Πέμπτης, 25 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 8 ή στις 16 Μαρτίου». Η αλήθεια είναι πώς, ο πρωθυπουργός σπανίως μιλά με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Άρα για να τις αναφέρει τώρα, σημαίνει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων, η απόφαση έχει παρθεί και το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι μονόδρομος. Ίσως αυτό αποτελεί και μία παραδοχή ότι το lockdown στην Αττική τελικά δεν αποδίδει, και οι επιχειρήσεις όχι απλά είναι στα όριά τους, αλλά έχουν ήδη «βουλιάξει».

Γώγος: «Μπορεί να χρειαστεί παράταση του lockdown για μία εβδομάδα»

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά. «Μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί για εβδομάδα το lockdown», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος. Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Σαρηγιάννης για lockdown: «Πιθανή η παράταση για ακόμα μία εβδομάδα»

Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του ιού.

Μόσιαλος: Αν τηρηθούν τα μέτρα, το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει μετά τις 16/3

«Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE.

Ο καθηγητής επεσήμανε το ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τήρηση των μέτρων και επιτήρηση του αριθμού ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα, με μέριμνα ώστε οι υπάλληλοι σε αυτά να φορούν ενισχυμένες μάσκες και όχι διπλές.

Πολλά τα κρούσματα – Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και οι διασωληνωμένοι εκπέμπουν καθημερινά sos. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει αντοχές, και όλα τα περιστατικά covid και non-covid στοιβαγμένα (ακόμα και σε ράντζα) έχουν διαψεύσει προ πολλού τις δηλώσεις των κυβερνώντων περί «ετοιμότητας και προετοιμασίας από πλευράς συστήματος υγείας».

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως, αν ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου, τότε τα σχολεία θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα. Προτεραιότητα θα έχουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γ΄λυκείου. Οι υπόλοιπες τάξεις γυμνασίου και λυκείου θα ανοίξουν μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες.

Παυλάκης: «Θα έρθει τσουνάμι, αν ανοίξουν τα σχολεία»

«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα, αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Ένα ολικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων προτείνει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο Mega.

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Το περασμένο Πάσχα δεν ήταν όπως έχουμε όλοι έχουμε συνηθίσει. Να το μοιραζόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, και δεν πήγαμε στα χωριά μας. Η πανδημία άλλαξε άρδην τον τρόπο διασκέδασής μας, και διαφοροποίησε την «κανονικότητα» της ζωής μας. Οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς, φίλοι και συγγενείς δεν βρέθηκαν όπως συνήθιζαν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Πέρασε ένας χρόνος και τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες και μετά την νέα παράταση του lockdown, οι ειδικοί φαίνεται πως εμφανίζονται αισιόδοξοι για το άνοιγμα των μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα.

Όμως ας μην βιαζόμαστε να αισιοδοξούμε. Γιατί πάντα υπάρχει μία ελπίδα από την πλευρά των ειδικών, πριν ανακοινωθούν νέα μέτρα και παρατάσεις… Το μόνο σίγουρο είναι, πως η νέα ορολογία που χρησιμοποιείται από κυβέρνηση και επιδημιολόγους δημιουργεί προβληματισμό. Και δεν είναι άλλη από τη…. «νέα κανονικότητα»….

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This