Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στόχος είναι η αντιμετώπιση του δαίδαλου της γραφειοκρατίας

Must Read

Τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και την περαιτέρω
ψηφιοποίησή του προς διευκόλυνση των πολιτών έχει θέσει ως μεγάλο στοίχημα το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Στόχος, να υλοποιηθεί ό,τι δεν είχε γίνει κατά τις προηγούμενες δύο και πλέον δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας στην πράξη τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιούνται ψηφιακά η έκδοση του συνόλου των αυτόματων πιστοποιητικών των Κτηματολογικών Γραφείων και η διάθεση ηλεκτρονικών αεροφωτογραφιών. Από τον Μάιο προγραμματίζεται να μπορούν να διατεθούν ψηφιακά τα δεδομένα μέσω ΚΕΔ στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ από τον Ιούνιο θα είναι δυνατή η ψηφιακή πρόσβαση στα μη αυτόματα πιστοποιητικά, στα πιστοποιητικά Υποθηκοφυλακείου του φορέα και στις υπηρεσίες θέασης υποβάθρων, καθώς και η διάθεση πληροφορίας Κτηματολογίου και η διαδικτυακή χορήγηση ανοιχτών δεδομένων.

Παράλληλα, εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής επικράτειας, αφού σε λίγες μέρες αρχίζει η κατάθεση από τους ενδιαφερομένους στο Ρέθυμνο, στη συνέχεια στις Κυκλάδες, θα ακολουθήσουν τα Χανιά και το Ηράκλειο και προς το τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Την ίδια ώρα, και στις άλλες περιοχές της χώρας όσοι δεν έχουν έως σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν έστω ετεροχρονισμένα, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Μετατροπή των παλαιών Υποθηκοφυλακείων

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά και στη μετατροπή των παλαιών Υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Συγκεκριμένα, τα 390 Υποθηκοφυλακεία, που σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μετασχηματιστούν σε 92 νέα γραφεία, τα οποία θα εποπτεύει το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Το «στήσιμο» των γραφείων του Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα θα αναλάβει ειδική ομάδα 77 εμπειρογνωμώνων, κυρίως μηχανικών, επιστημόνων της Πληροφορικής και νομικών, οι οποίοι θα προσληφθούν για τρία χρόνια. Στόχος τους, να αναλάβουν να συστήσουν τα νέα γραφεία, με τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά των αρχείων από τα Υποθηκοφυλακεία και τις συγχωνεύσεις αυτών.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη βάση του Κτηματολογίου σε κάποιες ειδικότητες μηχανικών, ενώ δεν θα επιδιωχθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μη σπαταληθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This