Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στόχος είναι η αντιμετώπιση του δαίδαλου της γραφειοκρατίας

Τη μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και την περαιτέρω
ψηφιοποίησή του προς διευκόλυνση των πολιτών έχει θέσει ως μεγάλο στοίχημα το Yπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Στόχος, να υλοποιηθεί ό,τι δεν είχε γίνει κατά τις προηγούμενες δύο και πλέον δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας στην πράξη τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιούνται ψηφιακά η έκδοση του συνόλου των αυτόματων πιστοποιητικών των Κτηματολογικών Γραφείων και η διάθεση ηλεκτρονικών αεροφωτογραφιών. Από τον Μάιο προγραμματίζεται να μπορούν να διατεθούν ψηφιακά τα δεδομένα μέσω ΚΕΔ στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ από τον Ιούνιο θα είναι δυνατή η ψηφιακή πρόσβαση στα μη αυτόματα πιστοποιητικά, στα πιστοποιητικά Υποθηκοφυλακείου του φορέα και στις υπηρεσίες θέασης υποβάθρων, καθώς και η διάθεση πληροφορίας Κτηματολογίου και η διαδικτυακή χορήγηση ανοιχτών δεδομένων.

Παράλληλα, εντός του τρέχοντος έτους υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής επικράτειας, αφού σε λίγες μέρες αρχίζει η κατάθεση από τους ενδιαφερομένους στο Ρέθυμνο, στη συνέχεια στις Κυκλάδες, θα ακολουθήσουν τα Χανιά και το Ηράκλειο και προς το τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Την ίδια ώρα, και στις άλλες περιοχές της χώρας όσοι δεν έχουν έως σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν έστω ετεροχρονισμένα, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Μετατροπή των παλαιών Υποθηκοφυλακείων

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά και στη μετατροπή των παλαιών Υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Συγκεκριμένα, τα 390 Υποθηκοφυλακεία, που σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μετασχηματιστούν σε 92 νέα γραφεία, τα οποία θα εποπτεύει το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Το «στήσιμο» των γραφείων του Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα θα αναλάβει ειδική ομάδα 77 εμπειρογνωμώνων, κυρίως μηχανικών, επιστημόνων της Πληροφορικής και νομικών, οι οποίοι θα προσληφθούν για τρία χρόνια. Στόχος τους, να αναλάβουν να συστήσουν τα νέα γραφεία, με τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά των αρχείων από τα Υποθηκοφυλακεία και τις συγχωνεύσεις αυτών.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στη βάση του Κτηματολογίου σε κάποιες ειδικότητες μηχανικών, ενώ δεν θα επιδιωχθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να μη σπαταληθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ