Την ανιούσα παίρνουν (πάλι) οι τιμές των ενοικίων, σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις!

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αθήνα, τα τελευταία 10 χρόνια, ανέβηκε μόνο σε τέσσερις περιοχές, με πρώτο και καλύτερο το Κουκάκι

Must Read

Αυξημένες εμφανίζονται στο τέλος του 2020 σε σχέση με 10 χρόνια πριν οι ζητούμενες τιμές των κατοικιών προς ενοικίαση, σε αντίθετη με τις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση για το ίδιο διάστημα, που εμφανίζονται μειωμένες.

Συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2020 ο δείκτης SPI της Ελλάδας σημείωσε αύξηση 11,1% στις κατοικίες προς ενοικίαση και μείωση 30% στις κατοικίες προς πώληση, ενώ στα επαγγελματικά έπεσε κατά 41,6% στις πωλήσεις και 34,5% στις ενοικιάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία γύρω από τις διαχρονικές μεταβολές τιμών στην ενοικίαση και αγορά ακινήτων, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών ανέβηκε μόνο σε τέσσερις περιοχές στην Αθήνα, συγκεκριμένα σε Κουκάκι – Μακρυγιάννη (+41,4%), Παγκράτι (+6,3%), Ελληνικό (+3,8%) και Εξάρχεια – Νεάπολη (+2,6%).

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 57,4% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε το 2017. Από τότε και έως το 2020 η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 13,6%, φτάνοντας στα 1.549,3€/τ.μ. στην επικράτεια, στην Αθήνα ανέβηκε κατά 15,5%, φτάνοντας στα 1.951€/τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη κατά 29,3%, φτάνοντας στα 1.274,8€/τ.μ. Όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε το 2018.

Στο Κουκάκι και η μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια

Όπως αναφέρει ο Spitogatos, η μεγαλύτερη αύξηση στη ζητούμενη τιμή ενοικίου στην Αθήνα παρατηρήθηκε στο Κουκάκι, όπου συγκριτικά με το 2011 οι τιμές έχουν ανεβεί κατά 41,4%. Κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης να έχουν αυξηθεί κατά 36,9%. Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε το 2014.

Έκτοτε, στην Αθήνα σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 4,65%, με το 2020 να κλείνει με μέση ζητούμενη τιμή στα 8,9€/τ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση από το 2014 άγγιξε το 60,7%, με τη μέση ζητούμενη τιμή το 2020 να κλείνει στα 6,9€/τ.μ.

Πανελλαδικά η μέση τιμή ενοικίασης έκλεισε το 2020 στα 7,4€/τ.μ., τιμή που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 37,7% από το 2015, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή για όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This