Γιατί είναι παραμύθι το «success story» των 1.120.000 εμβολιασμών

Με παραποίηση δεδομένων προετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα

Must Read

Το νέο «success story» της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι ότι η χώρα μας ξεπέρασε το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό και άλλα κυβερνητικά στελέχη να διαλαλούν αυτή την επιτυχία.

  • Από τον Αντώνη Ραυτόπουλο

Παραβλέπουν, όμως, να εξηγήσουν ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τον αριθμό πολιτών που εμβολιάστηκαν, αλλά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που διατέθηκαν!

Ωστόσο, πολλές φορές τόσο από επίσημα χείλη όσο και από ΜΜΕ ακούμε να παρουσιάζεται ο αριθμός των εμβολιασμών ως «εμβολιασμένοι πολίτες». Εκ παραδρομής; Εκ προμελέτης; Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζεται ένα στατιστικό που συμφέρει το κυβερνητικό αφήγημα για επιτυχία του σχεδίου εμβολιασμού.

Από τις 30 Ιανουαρίου

  • Το κακό άρχισε στις 30 Ιανουαρίου, όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «εμβολιάσαμε 270.000 συμπολίτες μας», όταν αυτοί ήταν 232.000!
  • Στις 22 Φεβρουαρίου πήρε τη σκυτάλη η δημόσια τηλεόραση. Την ώρα που είχαν εμβολιαστεί 486.000 πολίτες, είτε μόνο με την πρώτη είτε και με τη δεύτερη δόση, η ΕΡΤ έκανε λόγο για «725.000 άτομα».
  • Επόμενη στάση στις 28 Φεβρουαρίου. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς δηλώνει: «Έχουν εμβολιαστεί 855.000». Στην πραγματικότητα, τότε είχαν εμβολιαστεί περίπου 570.000.
  • Μάλιστα και στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Δευτέρας 1 Μαρτίου για τα εμβόλια παρουσιάστηκαν λαθεμένα στοιχεία. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους λέει ότι «915.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν», ενώ στη συνέχεια επαναλαμβάνει: «Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 900.000 συμπολίτες μας». Ο αριθμός των εμβολιασμένων τότε κυμαινόταν στους 594.000.
  • Το αποκορύφωμα της παραπληροφόρησης έγινε, όμως, στις 4 και 5 Μαρτίου, όταν η χώρα ξεπέρασε το 1.000.000 εμβολιασμούς. Πολλά μέσα έγραφαν «ξεπέρασαν το 1.000.000 οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί», ενώ αυτοί δεν ξεπερνούσαν τους 670.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στο συγκεκριμένο ορόσημο, επέλεξε πολύ προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε τότε, ώστε να μην πέσει στο ατόπημα να παρουσιαστούν οι εμβολιασμοί ως εμβολιασμένοι πολίτες. «Σήμερα ξεπερνάμε το συμβολικό αριθμό των 1.000.000 δόσεων» έλεγε τότε ο πρωθυπουργός.
  • Τελευταίο αλλά και πιο κωμικοτραγικό περιστατικό, στις 8 Μαρτίου, όταν η δημόσια τηλεόραση παρουσίαζε την είδηση με τη φράση «έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 1.120.000 άτομα», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμοί αντιστοιχούν στο 7,12% του πληθυσμού. Το ποσοστό είναι ορθό, καθώς οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι 753.000! Ωστόσο, μία απλή μαθηματική πράξη είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι με τα στοιχεία που μας δίνει η ΕΡΤ η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε… 17.000.000 πολίτες!

Δημιουργική λογιστική

Είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι υπάρχει παραποίηση δεδομένων στην παρουσίαση των στοιχείων εμβολιασμού. Όχι λάθος στοιχεία, αλλά λάθος παρουσίαση. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πολίτης να έχει λανθασμένη εικόνα για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Είτε γίνεται εκ παραδρομής είτε επίτηδες, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Ο πολίτης ενισχύεται με την άποψη των καλώς καμωμένων πεπραγμένων στο κομμάτι του εμβολιασμού, κάτι που συμφέρει το κυβερνητικό αφήγημα για επιστροφή στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όταν, όμως, θα έχουν δοθεί 10.000.000 δόσεις, η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει γιατί δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα! Και η απάντηση, ευλόγως, θα είναι η πραγματικότητα: Δεν θα έχει εμβολιαστεί το απαιτούμενο ποσοστό του πληθυσμού!

Όταν, λοιπόν, οι πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με την αλήθεια, τότε θα καταρρεύσει και το αφήγημα του «success story» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τότε όμως θα είναι ήδη αργά, καθώς θα έχει χαθεί σημαντικός χρόνος, με την κοινωνία να βρίσκεται από τον Νοέμβριο σε συνθήκες εγκλεισμού, με όποιες συνέπειες έχει αυτό σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This