Φόβοι για ισχυρούς μετασεισμούς στην Ελασσόνα

Τι αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφουν 5 σεισμολόγοι

Must Read

Σε δευτερεύον ρήγμα οφείλεται ο μετασεισμός των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ελασσόνα και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που υπογράφουν οι Κώστας Παπαζάχος, Γιάννης Κουκουβέλας, Ευθύμης Λέκκας, Θανάσης Γκανάς και Κώστας Νικολόπουλος, σε ό,τι αφορά την ακολουθία φαίνεται πως υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών.«Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων τη Δευτέρα 8/3 έδειξε την ύπαρξη πρόσθετων επιφανειακών μετατοπίσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της μετασεισμικής ακολουθίας, που συνέβησαν μετά τη γένεση του κύριου σεισμού. Οι μετατοπίσεις αυτές δείχνουν ότι ο ισχυρός μετασεισμός M=6.0 της 04/03/2021 πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι σεισμολόγοι, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μη μένουν στα οικήματα που έχουν κριθεί ακατάλληλα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Δίκτυο έξι φορητών σεισμογράφων

Σύμφωνα με το πόρισμα, μια ομάδα επιστημόνων συνεχίζει να εργάζεται στην περιοχή για να καταγράψει νέα στοιχεία για τα επιφανειακά ρήγματα και να ολοκληρώσει τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων πεδίου. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί ένα πυκνό δίκτυο έξι φορητών σεισμογράφων και ενός νέου μόνιμου σεισμογράφου στην περιοχή Τυρνάβου – Ελασσόνας για τη λεπτομερή καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας.

Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί και τις προσεχείς ημέρες με την ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 1.424 κατοικίες έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This