Κυριακή 20/6/2021

Εκτιμήσεις Σαρηγιάννη για πάνω από 90.000 ενεργά κρούσματα – Τι προβλέπει για το τέλος Μαρτίου

«Αν οι πορείες γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, την κατάσταση στην Αττική και έκανε και τις προβλέψεις του για το ύψος των κρουσμάτων στο τέλος Μαρτίου. Στάθηκε ακόμα στα κορωνοπάρτι και τις πορείες, με μια ελαφρώς διαφορετική άποψη σε σχέση με άλλους, σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις.

Τα ενεργά κρούσματα έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή και 45.000 εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% στην πληρότητα κλινών ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.

«Βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000», εξήγησε και προέβλεψε ο κ.Σαρηγιάννης.

Για την Αττική, αλλά και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανέφερε: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα. Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Κορωνοπάρτι και πορείες είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με τον κ.Σαρηγιάννη να είναι πολύ ξεκάθαρος σε ότι αφορά τις πορείες, διαφοροποιώντας τη θέση του από άλλους: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ