Ολοταχώς προς μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων – Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις

Must Read

Τα άδεια κρατικά ταμεία και η κούραση των Ελλήνων οδηγούν σε μονόδρομο. Οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Όπως όλα δείχνουν, την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου, θα ανοίξουν -με περιορισμούς- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση μόνο με ραντεβού.

Α΄ ΦΑΣΗ: Τι θα επανεξεταστεί

  • ωράριο απαγόρευσης λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα – να ξεκινά η απαγόρευση στις 21.00 αντί για τις 19.00
  • κατάργηση του περιορισμού στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο 13033 / να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους

Η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει πάρει τις αποφάσεις της. Άλλωστε το κόστος του lockdown αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ την εβδομάδα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει πώς θα κάνει πράξη το μερικό -τουλάχιστον- άνοιγμα της αγοράς, γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Η «σκιά» του ρεκόρ των κρουσμάτων με τα απανωτά lockdown διχάζει… Αντιφατικές καταστάσεις που πρέπει όμως να συνδυαστούν. Και αυτή τη φορά φαίνεται πως η κυβέρνηση «επενδύει» ώστε να γίνει με μαεστρία…

Το πρώτο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων -μετά από πολλούς μήνες περιορισμών- αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή, 19/3, κατά την σύσκεψη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία ήταν αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (17/3).

Β΄ ΦΑΣΗ: Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Πιθανό θεωρείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου. Οι καταναλωτές θα στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Στις προτάσεις παραμένουν οι συνδυασμοί των μεθόδων click away και click in shop.

Γ΄ΦΑΣΗ: Άνοιγμα σχολείων

Τα σχολεία -κυρίως αφορά στην Γ’ Λυκείου– πιθανολογείται να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου, ωστόσο είναι κάτι μακρινό ακόμα και σαν σκέψη.

Γώγος: «Τον Απρίλιο θα ανοίξει το λύκειο και ένα μέρος των δραστηριοτήτων»

Για άνοιγμα του λυκείου, και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, εντός του Απριλίου έκανε λόγο το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

«Δεν είναι βέβαιο το άνοιγμα – Είναι όμως το ζητούμενο»

Ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

«Υπάρχει Plan B»

«Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» δήλωσε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This