26/9/2022

ΟΚΑΔΕ: Αντιδημοκρατικός και φορομπηχτικός ο νέος νόμος για τις στειρώσεις ζώων!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η οργισμένη απάντηση της ΚΟΜΑΘ στις απαξιωτικές για το κυνήγι και τους κυνηγούς δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, στην ΕΡΤ

Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», του οποίου το κείμενο δεν έχει φθάσει στα χέρια των Κυνοφιλικών Ομίλων, αλλά δημοσιεύτηκε σε κάποιες ιστοσελίδες, ο Όμιλος Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος (ΟΚΑΔΕ) ανακοίνωσε κάποια σημεία του νόμου που θεωρείται από όλους τους κυνοφίλους ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουν:

 • Στο άρθρο 1, Ορισμοί ιγ) Ερασιτέχνης εκτροφέας, που αναφέρει ότι «Ερασιτεχνική εκτροφή / αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση “μέχρι μίας γέννας ανά έτος”, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου», προτείνουμε τη «διόρθωση» ο ερασιτέχνης εκτροφέας να έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης έως δύο γεννών ανά έτος από δύο διαφορετικούς θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του, ενώ ο αριθμός των θηλυκών σκύλων που θα έχει το δικαίωμα να έχει στην κατοχή του να είναι ελεύθερος.
 • Στο άρθρο 4 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου, το οποίο ρητά προβλέπει στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη την υποχρέωση να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο του, με την εξαίρεση των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών ζώων που θέλουν να αναπαράγουν μία και μόνη φορά σε όλη τη ζωή του το ζώο τους.
  • Προτείνουμε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη, ο οποίος έχει εκδοθεί είτε από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, είτε από οποιονδήποτε όμιλο που είναι αναγνωρισμένος ιδίως των κυνηγετικών, αφού οι στειρωμένοι σκύλοι αποδεδειγμένα χάνουν την εργασιακή τους ικανότητα και λόγω της αλλαγής της ψυχοσύνθεσης αλλά και του μεταβολισμού τους.
  • Ας σκεφθούμε ότι εάν κάποιος ιδιώτης θελήσει να γίνει ερασιτέχνης εκτροφέας, αλλά έχει ήδη πραγματοποιήσει γέννα με τον θηλυκό του σκύλο και έχει προηγουμένως υποχρεωθεί να τον στειρώσει, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία.
 • Στο άρθρο 2 – Αρμόδιες Αρχές, παρ. 7 όπου ορίζεται ότι «Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που θέλουν να αναπαράξουν το ζώο τους μία φορά σε όλη τη ζωή τους ορίζεται, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, έναν εκπρόσωπο σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς του προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και έναν υπάλληλο ΟΤΑ».
  • Προτείνουμε ο εκπρόσωπος του σωματείου να είναι ο εκπρόσωπος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, το σωματείο που αποδεδειγμένα εδώ και 36 χρόνια υπηρετεί την ελληνική ερασιτεχνική εκτροφή. Είναι τελείως αντιδημοκρατικό να απαιτείται ειδική άδεια για να πραγματοποιήσει μια γέννα με τον σκύλο του ο ιδιώτης, αφού αυτό το στοιχείο μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή από το εθνικό μητρώο ζώων, το οποίο προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο.
Δημοφιλείς ειδήσεις  Τραγωδία στο Ηράκλειο: 35χρονη έχασε το μωρό της στη γέννα

Παραπάνω αναφερθήκαμε στον βασικό κορμό αλλαγών, οι οποίες πρέπει να γίνουν, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλα άρθρα που πρέπει να συζητηθούν και να τροποποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε όσον αφορά στον ιδιώτη εκτροφέα ότι θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει δύο γέννες στη ζωή του σκύλου, μία όμως τον χρόνο και όχι μία στη ζωή του ζώου. Να τονίσω ότι δεν μπορεί κάνεις να αποκλείσει την πιθανότητα σε μία γέννα ενός θηλυκού σκύλου να συμβούν δυσμενή απρόοπτα και να αποκτήσει τελικά λίγους ή και κανέναν απόγονο.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο ποινολόγιο, αφού ναι μεν είναι σωστό να υπάρχουν πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά τα 49 άρθρα το μόνο που δείχνουν είναι ακόμα μια έξτρα φορολόγηση στους ιδιοκτήτες σκύλων. που θα τους οδηγήσει απλώς στο να μην έχουν σκύλους. Συνέπειες των παραπάνω θα είναι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες για το κράτος, όταν μειωθούν οι δεσποζόμενοι σκύλοι, καθώς υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που στηρίζουν την οικονομία, αλλά και κοινωνικό κόστος, αφού πολλές οικογένειες θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Απαξίωση του κυνηγιού από τον Σιμόπουλο της ΝΔ

ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, στην ΕΡΤ εκφράζει το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ). Εντελώς ανυπόστατα, ανέφερε για το κυνήγι ότι «…στην οικονομία δεν φέρνει τίποτε»!

Όπως τονίζεται στην οργισμένη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης «η μετέπειτα προσπάθειά σας να ανασκευάσετε αυτά που άκουσε όλη η Ελλάδα ασφαλώς και δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Άλλο είναι να υποβαθμίζετε τη σημασία της θήρας στο κρατικό κανάλι και άλλο είναι να κάνετε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δηλώσεις σας απαξιώνουν όχι μόνο τη σημασία του κυνηγιού στην εθνική οικονομία, αλλά στρέφονται και κατά των χιλιάδων κυνηγετικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, με χιλιάδες εργαζομένους, που οι επιλογές της κυβέρνησης εναντίον της θήρας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επιπλέον, το κυνήγι αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας και δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στα ορεινά χωριά συντηρούνται από τους κυνηγούς. Το κυνήγι είναι μεγάλος παράγοντας του χειμερινού τουρισμού της Ελλάδας».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ανεβαίνει και πάλι ο υδράργυρος, αλλά η συννεφιά παραμένει

Μάλιστα, η ΚΟΜΑΘ απάντησε στον βουλευτή με συγκεκριμένα στοιχεία:

«Επειδή, λοιπόν, τοποθετείστε δημόσια, σας θέτουμε υπόψη την ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η MRB, όπου προκύπτουν τα εξής μεγέθη:

 • 7.000 θέσεις εργασίας εργαζομένων στον κυνηγετικό κλάδο
 • 2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών
 • 180.000.000 € έσοδα Δημοσίου από έκδοση αδειών και ΦΠΑ
 • 1.000.000.000 € τουλάχιστον ως ετήσιος τζίρος για το κυνήγι.

Ο ετήσιος τζίρος κυνηγιού προκύπτει από τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες των κυνηγών για έξοδα κυνηγετικών ειδών, εξοπλισμού, έξοδα για κυνηγόσκυλα (τροφή, κτηνιατρική φροντίδα, κ.ά.), έξοδα μετακινήσεων, εστίασης, διαμονής και άλλες δαπάνες.

Επομένως, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και συνιστούν τεράστια συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, γεγονός που αποτελεί τεράστιο οικονομικό στόχο για την Ελλάδα στη σημερινή εποχή. Αυτά για έναν κλάδο… που και στην οικονομία δεν φέρνει τίποτε, όπως δηλώσατε».

Στην προσπάθειά του να ανασκευάσει ο κ. Σιμόπουλος παραδέχτηκε: «Δυστυχώς, η διατύπωση δεν ήταν σωστή και προκάλεσε πλήθος δικαιολογημένων αρνητικών σχολίων. Ενημερώθηκα, μάλιστα, από φίλους ότι ο σχετικός ετήσιος τζίρος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα να επιτραπεί το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζει στο αυτοκίνητο με τον 93χρονο πατέρα της εδώ και 8 μήνες: «Δεν είναι...

Άστεγοι έχουν μείνει από τον περασμένο Φεβρουάριο μια 50χρονη μαζί με τον 93χρονο πατέρα...

Ραγδαίες εξελίξεις με το «καραβάνι του φωτός» 100.000 μεταναστών που κατευθύνονται στον Έβρο

Η μεγαλύτερη υβριδική επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, όπως αυτή είχε προετοιμαστεί και...

Μπήκε στο σπίτι της κολλητής της και τη βρήκε νεκρή!

Τα ακριβή αίτια της 57χρονης θα διαπιστωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση

Πρωτοφανής υπόθεση revenge porn: Κύκλωμα διασύρει με φωτογραφίες και βίντεο 141 κοπέλες!

Μεγάλος όγκος προσωπικών στιγμών γυναικών διακινείται από κινητό σε κινητό

Τραγωδία στην Ημαθία: Νεκρός 69χρονος που καταπλακώθηκε από κοτέτσι!

Ακαριαίος θάνατος στην αυλή του σπιτιού του

«Χαραμάδα» για τους ανεμβολίαστους στο ΕΣΥ;

Ο Θάνος Πλεύρης, αν και εμφανίστηκε ανένδοτος για την επιστροφή τους, δήλωσε ότι στο τέλος του έτους θα εξεταστούν εκ νέου τα μέτρα

Απολογείται ο πα-τέρας που κακοποίησε 4 μηνών βρέφος γιατί έκλαιγε!

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται το παιδί - Έφερε μώλωπες στο σώμα του και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Exit polls: Θρίαμβος της Δεξιάς και της Μελόνι στις ιταλικές εκλογές!

Πριν από περίπου μία τετραετία ουδείς -τόσο στην Ιταλία όσο κυρίως όμως στην Ε.Ε.-...

Σκρέκας και Χατζηδάκης επιμένουν στα ίδια ψέματα για ηλεκτρικό ρεύμα και συντάξεις!

Γιατί κρύβουν την αλήθεια; Οι απόμαχοι της εργασίας δεν βλέπουν αυξήσεις, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο Άδωνις την «είδε»… Τσιτσιπάς!

Την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης έχει πάρει φωτιά, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να...

Μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ στην Υγεία, στις πλάτες χιλιάδων παιδιών!

Ένα μεγάλο φαγοπότι έχει στηθεί μέσα στο 2022, με επίκεντρο τη θεραπεία και τη νοσηλεία ανηλίκων

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 12, 18, 23,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νομιμοποιούνται 1.200.000 οικόπεδα με δασωμένους αγρούς

Ποιοι μπορούν να τεκμηριώσουν εμπράγματο δικαίωμα και σε ποιες περιπτώσεις το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβάλει καμία διεκδίκηση

Ξυλοκόπησε τον αστυνομικό πατέρα του που κακοποιούσε τη μητέρα του: «H μάνα μου φοβάται να μην τη σκοτώσει»

Ο νταής αστυνομικός αρνείται τα πάντα και μια ολόκληρη οικογένεια κάθισε στο εδώλιο

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Τα 12 ελληνικά νησιά που «βούλιαξαν» από κόσμο φέτος το καλοκαίρι – Ρεκόρ αφίξεων

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Οι δημοσκοπήσεις γκρεμίζουν το αφήγημα του Μητσοτάκη!

Οι τεχνικές αναλύσεις που ακολουθούν οι Αμερικανοί δείχνουν υποχώρηση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων από την αρχή του 2022

Βαρύ «κατηγορώ» Βαληνάκη κατά Μητσοτάκη για την ομιλία στον ΟΗΕ και την Τουρκία

Καταπέλτης ο καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός εξωτερικών της...

Το μυστικό όπλο του Άδωνι για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι...

Συμβαίνει τώρα: Σύζυγος γνωστού δημάρχου στο νοσοκομείο – προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός!

Η σύζυγος του «γαλάζιου» δημάρχου που έχει απασχολήσει αρνητικά...

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου!

Τα νέα πρόσωπα που αναβαθμίστηκαν (;) μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και το κενό στις επαφές του Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, μιντιάρχες, δημοσιογράφους και πολιτικούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ