ΟΚΑΔΕ: Αντιδημοκρατικός και φορομπηχτικός ο νέος νόμος για τις στειρώσεις ζώων!

Η οργισμένη απάντηση της ΚΟΜΑΘ στις απαξιωτικές για το κυνήγι και τους κυνηγούς δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, στην ΕΡΤ

Must Read

Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», του οποίου το κείμενο δεν έχει φθάσει στα χέρια των Κυνοφιλικών Ομίλων, αλλά δημοσιεύτηκε σε κάποιες ιστοσελίδες, ο Όμιλος Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος (ΟΚΑΔΕ) ανακοίνωσε κάποια σημεία του νόμου που θεωρείται από όλους τους κυνοφίλους ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουν:

  • Στο άρθρο 1, Ορισμοί ιγ) Ερασιτέχνης εκτροφέας, που αναφέρει ότι «Ερασιτεχνική εκτροφή / αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση “μέχρι μίας γέννας ανά έτος”, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου», προτείνουμε τη «διόρθωση» ο ερασιτέχνης εκτροφέας να έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης έως δύο γεννών ανά έτος από δύο διαφορετικούς θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του, ενώ ο αριθμός των θηλυκών σκύλων που θα έχει το δικαίωμα να έχει στην κατοχή του να είναι ελεύθερος.
  • Στο άρθρο 4 – Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου, το οποίο ρητά προβλέπει στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη την υποχρέωση να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο του, με την εξαίρεση των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών ζώων που θέλουν να αναπαράγουν μία και μόνη φορά σε όλη τη ζωή του το ζώο τους.
    • Προτείνουμε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη, ο οποίος έχει εκδοθεί είτε από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, είτε από οποιονδήποτε όμιλο που είναι αναγνωρισμένος ιδίως των κυνηγετικών, αφού οι στειρωμένοι σκύλοι αποδεδειγμένα χάνουν την εργασιακή τους ικανότητα και λόγω της αλλαγής της ψυχοσύνθεσης αλλά και του μεταβολισμού τους.
    • Ας σκεφθούμε ότι εάν κάποιος ιδιώτης θελήσει να γίνει ερασιτέχνης εκτροφέας, αλλά έχει ήδη πραγματοποιήσει γέννα με τον θηλυκό του σκύλο και έχει προηγουμένως υποχρεωθεί να τον στειρώσει, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία.
  • Στο άρθρο 2 – Αρμόδιες Αρχές, παρ. 7 όπου ορίζεται ότι «Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που θέλουν να αναπαράξουν το ζώο τους μία φορά σε όλη τη ζωή τους ορίζεται, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, έναν εκπρόσωπο σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς του προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και έναν υπάλληλο ΟΤΑ».
    • Προτείνουμε ο εκπρόσωπος του σωματείου να είναι ο εκπρόσωπος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, το σωματείο που αποδεδειγμένα εδώ και 36 χρόνια υπηρετεί την ελληνική ερασιτεχνική εκτροφή. Είναι τελείως αντιδημοκρατικό να απαιτείται ειδική άδεια για να πραγματοποιήσει μια γέννα με τον σκύλο του ο ιδιώτης, αφού αυτό το στοιχείο μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή από το εθνικό μητρώο ζώων, το οποίο προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο.

Παραπάνω αναφερθήκαμε στον βασικό κορμό αλλαγών, οι οποίες πρέπει να γίνουν, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλα άρθρα που πρέπει να συζητηθούν και να τροποποιηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε όσον αφορά στον ιδιώτη εκτροφέα ότι θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει δύο γέννες στη ζωή του σκύλου, μία όμως τον χρόνο και όχι μία στη ζωή του ζώου. Να τονίσω ότι δεν μπορεί κάνεις να αποκλείσει την πιθανότητα σε μία γέννα ενός θηλυκού σκύλου να συμβούν δυσμενή απρόοπτα και να αποκτήσει τελικά λίγους ή και κανέναν απόγονο.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο ποινολόγιο, αφού ναι μεν είναι σωστό να υπάρχουν πρόστιμα στους παραβάτες, αλλά τα 49 άρθρα το μόνο που δείχνουν είναι ακόμα μια έξτρα φορολόγηση στους ιδιοκτήτες σκύλων. που θα τους οδηγήσει απλώς στο να μην έχουν σκύλους. Συνέπειες των παραπάνω θα είναι οι τεράστιες οικονομικές απώλειες για το κράτος, όταν μειωθούν οι δεσποζόμενοι σκύλοι, καθώς υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που στηρίζουν την οικονομία, αλλά και κοινωνικό κόστος, αφού πολλές οικογένειες θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Απαξίωση του κυνηγιού από τον Σιμόπουλο της ΝΔ

ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, στην ΕΡΤ εκφράζει το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ). Εντελώς ανυπόστατα, ανέφερε για το κυνήγι ότι «…στην οικονομία δεν φέρνει τίποτε»!

Όπως τονίζεται στην οργισμένη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης «η μετέπειτα προσπάθειά σας να ανασκευάσετε αυτά που άκουσε όλη η Ελλάδα ασφαλώς και δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Άλλο είναι να υποβαθμίζετε τη σημασία της θήρας στο κρατικό κανάλι και άλλο είναι να κάνετε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δηλώσεις σας απαξιώνουν όχι μόνο τη σημασία του κυνηγιού στην εθνική οικονομία, αλλά στρέφονται και κατά των χιλιάδων κυνηγετικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, με χιλιάδες εργαζομένους, που οι επιλογές της κυβέρνησης εναντίον της θήρας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επιπλέον, το κυνήγι αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας και δεκάδες μικρές επιχειρήσεις στα ορεινά χωριά συντηρούνται από τους κυνηγούς. Το κυνήγι είναι μεγάλος παράγοντας του χειμερινού τουρισμού της Ελλάδας».

Μάλιστα, η ΚΟΜΑΘ απάντησε στον βουλευτή με συγκεκριμένα στοιχεία:

«Επειδή, λοιπόν, τοποθετείστε δημόσια, σας θέτουμε υπόψη την ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η MRB, όπου προκύπτουν τα εξής μεγέθη:

  • 7.000 θέσεις εργασίας εργαζομένων στον κυνηγετικό κλάδο
  • 2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών
  • 180.000.000 € έσοδα Δημοσίου από έκδοση αδειών και ΦΠΑ
  • 1.000.000.000 € τουλάχιστον ως ετήσιος τζίρος για το κυνήγι.

Ο ετήσιος τζίρος κυνηγιού προκύπτει από τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες των κυνηγών για έξοδα κυνηγετικών ειδών, εξοπλισμού, έξοδα για κυνηγόσκυλα (τροφή, κτηνιατρική φροντίδα, κ.ά.), έξοδα μετακινήσεων, εστίασης, διαμονής και άλλες δαπάνες.

Επομένως, περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και συνιστούν τεράστια συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, γεγονός που αποτελεί τεράστιο οικονομικό στόχο για την Ελλάδα στη σημερινή εποχή. Αυτά για έναν κλάδο… που και στην οικονομία δεν φέρνει τίποτε, όπως δηλώσατε».

Στην προσπάθειά του να ανασκευάσει ο κ. Σιμόπουλος παραδέχτηκε: «Δυστυχώς, η διατύπωση δεν ήταν σωστή και προκάλεσε πλήθος δικαιολογημένων αρνητικών σχολίων. Ενημερώθηκα, μάλιστα, από φίλους ότι ο σχετικός ετήσιος τζίρος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα να επιτραπεί το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This