Και ενώ σήμερα, Δευτέρα 22/3 ανέβασαν τα ρολά τους κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων. Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των νέων δεδομένων είναι η διάθεση των self test, τα οποία θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες ώστε να διαπιστώνουν εάν έχουν Covid-19.
Σκέρτσος: «Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για άνοιγμα»
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων ώστε να παρθούν οι νέες αποφάσεις. Πιθανότητα οι ανακοινώσεις να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 26/3. «Στόχος είναι η αρχή να γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Γ’ Λυκείου», είπε με νόημα ο κ. Σκέρτσος.
«Έχουν αποδώσει τα μέτρα»
«Τα μέτρα λειτουργούν δεν μπορεί να τα αμφισβητούμε συνεχώς», ανάφερε στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σκέρτσος, και πρόσθεσε ότι απαιτείται από όλους να λειτουργούν με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Σκέρτσος: «Στα «σκαριά» η πλατφόρμα για τα θετικά αποτελέσματα των self test»
Χωρίς αμοιβή αναμένεται να είναι η διάθεση των self τεστ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, ενώ τόνισε ότι είναι «κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς». Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα ήταν αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες.
Εξήγησε ωστόσο ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ.
Πώς θα δηλώνουν τα αποτελέσματα οι πολίτες
Τα θετικά αποτελέσματα των self τεστ εξήγησε ότι θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές και να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.
Πιερρακάκης: «Ετοιμάζουμε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα των self test»
«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ.
Ποια είναι η εικόνα στους εμβολιασμούς
Σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο ίδιος δήλωσε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται. «Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό.
Οι κωδικοί αυτοί είναι περίπου 72.000. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για 250.000 συμπολίτες μας, πολλοί από αυτούς μπαίνουν και εγγράφονται, πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατηγορίες θα είναι με βάση την ηλικία οι 70-74 και οι 65-69 ετών», επισήμανε.
Τα SMS είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με πέρσι
Για τα SMS που αποστέλλονται στο 13033, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο απόλυτος δείκτης κινητικότητας, καθώς υπάρχουν και οι φόρμες μετακινήσεων, αλλά σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το περυσινό lockdown.