Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Τσιάρα: Παραβιάζει βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου

Ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τη μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θεσμική προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

Αφορμή για τη νέα σκληρή ανακοίνωση των εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αποτέλεσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων στην οποία είχαν κληθεί όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων, των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά όχι των δικαστικών λειτουργών.

«Για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλης της χώρας, το Υπουργείο θεώρησε ότι δεν πρέπει να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις θέσεις τους» αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕνΔΕ, καταγγέλλοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για θεσμική προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

Επισημαίνει δε την πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών προς τον κ. Τσιάρα, όπου εκφράζεται η «μεγάλη της ανησυχία για τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, δίχως τη συμμετοχή των επαγγελματικών ενώσεων των δικαστών και εισαγγελέων.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στην ανακοίνωση της για τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων από την σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Μετά την προχθεσινή επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία γίνεται λόγος για παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου από τη μη πρόσκληση των Δικαστικών Ενώσεων σε νομοθετικές μεταβολές που τους αφορούν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να απαξιώνει τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας. Σε χθεσινή σύσκεψη που αφορούσε την διαδικασία επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων και τον σχεδιασμό για τις επανασυζητήσεις των υποθέσεων που ματαιώθηκαν, κλήθηκαν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων, Δικαστικών Υπαλλήλων πλην των Δικαστικών Ενώσεων.

Για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλης της χώρας, το Υπουργείο θεώρησε ότι δεν πρέπει να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ γνωρίζει ότι οι Δικαστικές Ενώσεις έχουν Συνταγματική κατοχύρωση, εκφράζουν το σύνολο του Δικαστικού Σώματος και αποτελούν τους μοναδικούς εκφραστές της βούλησής του. Είναι πλέον προφανές ότι πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο παραγκωνισμού και απαξίωσης των αιρετών εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος».

Κλείνοντας την ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ζητούν να παρέμβει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. «Η θεσμική αυτή προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα αναδεικνύεται συνεχώς από την Ένωσή μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα με τον κίνδυνο η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου. Ζητούμε άλλη μία φορά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕνΔΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This