Σάββατο 31/7/2021

Δωδεκάνησα: Οι κάτοικοι το ‘ριξαν στα ψυχοφάρμακα λόγω lockdown!

«Tσακισμένοι» ψυχολογικά από τον εγκλεισμό και τον αποκλεισμό

Τα διαδοχικά lockdowns, οι περιορισμοί και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως έχουν «τσακίσει» ψυχολογικά τους κατοίκους των Δωδεκανήσων. Και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία των φαρμακείων στα συγκεκριμένα νησιά, όπου τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ραγδαία αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών χαπιών!

Τα στοιχεία της έρευνας, που αποκάλυψε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσων Νίκος Φουτούλης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι σχεδόν δύο στους τρεις κατοίκους των νησιών κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας!

Η έρευνα

«Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει αύξηση σε συνταγογραφούμενα αγχολυτικά κι αντικαταθλιπτικά γύρω στο 25% και γύρω στο 40% τα μη συνταγογραφούμενα» δήλωσε ο κ. Φουτούλης και συμπλήρωσε ότι, βάσει της έρευνας που διεξήχθη, η αύξηση της χρήσης έχει τις «ρίζες» της στην καραντίνα, στον εγκλεισμό και στην απαγόρευση μετακινήσεων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται ο «αποκλεισμός» των νήσων από την υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσων μιλώντας λίγο αργότερα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης εξήγησε ότι το ψυχικό κόστος του lockdown είναι πολύ σημαντικό και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Επιπλέον ανέφερε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας ήταν αρκετοί εκείνοι που, αντί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να τον συμβουλευτούν, έδρασαν αυτοβούλως, δηλαδή, είτε τροποποίησαν μόνοι τους τις δοσολογίες τους είτε -ακόμα χειρότερα- «δανείστηκαν» αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ηρεμιστικά χάπια από συγγενείς, γνωστούς και φίλους, χωρίς να απευθυνθούν στον γιατρό τους για την εκτίμηση της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ