Η προσφυγή 46 πολιτών που είχαν συμμετάσχει σε συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα κρίνει για τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα κρίνει την προσφυγή 46 διαδηλωτών που είχαν συμμετάσχει σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στους οποίους είχε επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ καθώς παραβίασαν την τετραήμερη απαγόρευση συναθροίσεων μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου του 2020, όπως είχαν αποφασίσει οι αστυνομικές αρχές για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι πολίτες είχαν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ ώστε οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν ως πρότυπη δίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΣτΕ έχει ζητήσει από τον Φεβρουάριο να «παγώσει» η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων μέχρι να αποφανθεί για το θέμα.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα εξετάσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις και τη συνταγματικότητα των προστίμων. Υπενθυμίζεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 29-1-2021 άλλαξε τακτική ως προς την απαγόρευση συναθροίσεων, προβλέποντας αριθμητικό όριο…
Συγκέντρωση πραγματοποιεί έξω από το ΣτΕ η «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις» με την ευκαιρία της συζήτησης της προσφυγής των 46 πολιτών.