Αναλγησία του ΕΦΚΑ: Αρνήθηκε να παραλάβει αίτηση για αναπηρία παιδιού!

Έδωσε λύση ο Συνήγορος του Πολίτη

Must Read

Γραφειοκρατικά εμπόδια έθεσαν υπάλληλοι υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ σε μια μητέρα που ήθελε να καταθέσει αίτηση χορήγησης βεβαίωσης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που να γνωστοποιεί την πάθηση του παιδιού της.

Η γυναίκα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση ότι το τέκνο της έχει κριθεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, για την προβλεπόμενη απαλλαγή της από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι… αρμόδιοι επικαλέστηκαν εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και ζήτησαν από τη γυναίκα παραβολο 46 ευρώ για να παραλάβουν την αίτηση.

Η μητέρα του παιδιού με αναπηρία προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη για να βρει το δίκιο της. Η Ανεξάρτητη Αρχή επικοινώνησε εγγράφως με την κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

«Η άρνηση αποδοχής της αίτησης στερείται νόμιμης αιτιολογίας και ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας η διοικητική δράση στηρίζεται σε διατάξεις νόμου και γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και όχι σε γενικά έγγραφα και εγκυκλίους που συχνά διαστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις επιλογές του νομοθέτη», ανέφερε η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε «να ενημερωθεί για τις διατάξεις που δικαιολογούν την εκ νέου είσπραξη παραβόλου για γνωμάτευση που έχει ήδη εκδοθεί και ισχύει και ζήτησε την τήρηση της νομοθεσίας με στόχο την άρση προσκομμάτων είτε γραφειοκρατικών είτε οικονομικών κατά την πρόσβαση των ΑμεΑ σε κοινωνικές ή οικονομικές παροχές».

Μετά από την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο ΕΦΚΑ έστειλευπηρεσιακό έγγραφο στο τοπικό υποκατάστημα, με το οποίο ζητά να παραλαμβάνεται κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην υπηρεσία.

Μάλιστα έδωσε εντολή να διεκπεραιωθεί η αίτηση της γυναίκας χωρίς την φυσική της παρουσία για την αποτροπή περαιτέρω ταλαιπωρίας της.

Ειδικότερα, εισήχθη ο ιατρικός φάκελος του τέκνου της στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΔΥΕ) για να διαπιστωθεί ότι η πάθηση περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να εκδοθεί αυθημερόν η γνωστοποίηση πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας και να την παραλάβει η μητέρα του παιδιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This