Δευτέρα 17/5/2021

Self tests: Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

«Τα διπλά self tests ανά βδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές λυκείων θα ισχύουν μόνο για το πρώτο διάστημα, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η επανεκκίνηση»

«Ομάδες από το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και την εστίαση», έχουν προτεραιότητα για τα self tests, μετά τους μαθητές λυκείων και τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος, πάντως, ανέφερε πως «ακόμα δεν έχει αποφασιστεί για ποιους θα είναι υποχρεωτικά».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Παρασκευής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «τα διπλά self tests ανά βδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείων θα ισχύουν μόνο για το πρώτο διάστημα, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η επανεκκίνηση, ενώ το επόμενο διάστημα τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test ανά βδομάδα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην περίπτωση που το εν λόγω τεστ βγει άκυρο, δηλαδή  ούτε θετικό, ούτε αρνητικό, τόνισε ότι αποτελεί μία εξαιρετικά μικρή πιθανότητα. «Αν ωστόσο συμβεί κάτι τέτοιο, με το άκυρο αποτέλεσμα του self test, ο μαθητής θα μπορεί να μεταβεί σε μία δημόσια δομή και να υποβληθεί δωρεάν σε νέο τεστ», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Διεύρυνση της διάθεσης των τεστ

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Λυκείου, η διάθεση των self test θα «ανοίξει» και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Μεταξύ αυτών των ομάδων είναι «άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και συγκεκριμένα από το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση στον βαθμό που είναι ανοικτή», τόνισε επίσης ο υφυπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας πως η χρήση τους «δεν θα είναι όπως συμβαίνει τώρα με τα σχολεία, αλλά μια φορά την εβδομάδα».

Τέλος, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε πως «ακόμη δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση σε ποιες κατηγορίες θα γίνει υποχρεωτικό το self test, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση της επιτροπής».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ